João Pedro helpt Brighton verder in FA Cup na goal Hamer, Krul klopt Everton

Brighton & Hove Albion heeft zaterdag de achtste finales van de FA Cup bereikt. João Pedro was de grote man bij The Seagulls. De Braziliaan scoorde drie keer tegen Sheffield United, voor wie Gustavo Hamer trefzeker was. Luton Town, met doelman Tim Krul in de basis, schakelde Everton uit.

Sheffield United
2 - 5
Brighton & Hove Albion

Bij Brighton begonnen Bart Verbruggen en Jan Paul van Hecke in de basis op Bramall Lane, waar Hamer startte bij Sheffield. De hekkensluiter leek een kansloze middag tegemoet te gaan, na een half uur stond Brighton al op 0-2. Facundo Buonanotte opende de score met een heerlijke uithaal van afstand en João Pedro vergrootte de voorsprong vanaf elf meter.

0-1. Facunda Buonanotte

Voor Brighton was er tot kort voor rust geen vuiltje aan de lucht. Maar Hamer bracht de hoop terug bij The Blades. De ex-middenvelder van Feyenoord, FC Dordrecht en PEC Zwolle was alert bij de rebound na een redding van Verbruggen. In de extra tijd van de eerste helft werd Verbruggen nog een keer verslagen: William Osula kopte de verrassende 2-2 binnen.

1-2. Gustavo Hamer

Kort na de rust kwam Brighton toch weer op voorsprong. Na een handsbal van Jayden Bogle kregen de bezoekers weer een strafschop. João Pedro bleef opnieuw koel: 2-3. Voor de Braziliaan was het al zijn tiende benutte penalty van dit seizoen. Hij is daardoor deze jaargang de meest trefzekere speler vanaf elf meter in de grootste vijf Europese competities. Op aangeven van Van Hecke schoot João Pedro twintig minuten voor tijd ook de 2-4 binnen. Diep in de extra tijd pakte invaller Danny Welbeck nog een doelpunt mee: 2-5.

Everton
Everton
1 - 2
Luton Town
Luton Town

Bij Luton Town kreeg Krul weer een basisplaats in de FA Cup. Met de oud-international onder de lat kwam Luton kort voor de rust aan de leiding. Een eigen doelpunt van Vitali Mykolenko hielp de bezoekers in het zadel. Everton kwam in de tweede helft terug tot 1-1: Jack Harrison haalde van net buiten de zestien uit, waarna Krul zijn handen niet voldoende achter de bal kreeg. Beide clubs leken op weg naar een replay, maar in de zesde minuut van de extra tijd hielp invaller Cauley Woodrow Luton na een hoekschop naar de volgende ronde. Arnaut Danjuma (Everton) en Tahith Chong (Luton) waren invallers op Goodison Park.

Leicester City
3 - 0
Birmingham City

Leicester City, koploper in het Championship, nam het in het King Power Stadium op tegen Birmingham City, een laagvlieger in dezelfde competitie. Birmingham bleek voor rust echter de betere ploeg en kreeg de nodige kansen om Leicester pijn te doen, maar goals bleven uit in de eerste helft. Direct na de pauze was het wel raak, maar voor Leicester. Jamie Vardy kopte The Foxes tegen de verhoudingen in op 1-0. Na 72 minuten besliste Yunus Akgün het duel met de 2-0 en Dennis Praet bepaalde de eindstand op 3-0.

Leeds United
1 - 1
Plymouth Argyle

Leeds United en Joël Piroe namen het op Elland Road op tegen Plymouth Argyle. De middenmoter uit het Championship had voor de pauze weinig in te brengen tegen The Whites. Na een half uur opende Jaidon Anthony de score voor de thuisploeg, die met één doelpunt nog genadig was voor Plymouth. De gasten knokten zich in de tweede helft terug in de wedstrijd en kwamen een kwartier voor tijd op 1-1 via Adam Randell. Leeds en Plymouth gaan daardoor op herhaling.