Newcastle nadert deal over verdediger met vier leeftijden

Reacties

De naderende transfer van Chancel Mbemba van Anderlecht naar Newcastle rijt een oude wond open. Want is de Congolees nou 20, 24, 25 of 27?

Newcastle nadert deal over verdediger met vier leeftijden

De consternatie rond de leeftijd van Mbemba ontstond in 2012, kort nadat hij bij Anderlecht gearriveerd was. Paars-Wit meldde hem als achttienjarige speler aan bij de voetbalbond, maar er waren ook documenten waaruit bleek dat hij al 23 was. Door de soap liet Mbemba's debuut voor Anderlecht op zich wachten tot het seizoen 2013/14. In de tussentijd onderging Mbemba onder meer een botscan om zijn leeftijd aan te tonen.

Na veel wikken en wegen besloten instanties Mbemba het geboortejaar 1994 aan te houden, hetzelfde jaar als Anderlecht in eerste instantie had gemeld. Opvallend, aangezien tegelijkertijd oude interviews met de mandekker opdoken waarin hij zei in 1990 geboren te zijn. Dat zou Mbemba nu 25 jaar oud maken.

Verder onderzoek bracht nóg een andere geboortedatum aan het licht, namelijk in het jaar 1988. Volgens die gegevens is Mbemba, die veelvuldig gezien wordt als supertalent, nu al 27 jaar en dus bepaald geen wonderkind. Een lid van de Congolese bond bevestigde eerder tegenover CNN dat 1988 daadwerkelijk het jaar is waarin Mbemba ter wereld kwam. 'Omdat we hem in 2012 nodig hadden voor de Olympische Spelen, hebben we zijn registratieformulieren aangepast', aldus de official die anoniem wilde blijven. Om de situatie nog idioter te maken kwam Mbemba tijdens de Afrika Cup van 2012 in actie met 1991 als geboortejaar.

Newcastle lijkt maling te hebben aan de bizarre situatie en lijkt twaalf miljoen euro te gaan betalen voor Mbemba. Bijzonder veel geld voor een toptalent dat zomaar tegen de dertig zou kunnen lopen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.