Nederlanders in de Premier League: Tim Krul

Reacties

Tijdens de Maand van het Engelse voetbal belichten we de Nederlanders met de meeste wedstrijden in de Premier League. We gaan vandaag verder met de nummer 10 op die lijst: Tim Krul, die tot 157 duels kwam in de hoogste afdeling van Engeland.

Nederlanders in de Premier League: Tim Krul

Tim Krul is pas zeventien als hij in 2005 een driejarig contract ondertekent bij Newcastle United. De bij ADO Den Haag geschoolde Krul schaart zich in het rijtje met piepjonge Nederlandse Engelandvaarders, waarvan er bar weinig zouden slagen. Krul zou zich manifesteren als een van de positieve uitzonderingen.

Op 2 november 2006 maakt Krul al op achttienjarige leeftijd zijn debuut voor The Magpies, in het UEFA Cup-duel met Palermo. Kort daarna loopt de Hagenaar een zware blessure op die hem een half jaar aan de kant houdt, maar Newcastle spreekt desondanks zijn vertrouwen uit in Krul door hem in 2007 een nieuw vierjarig contract voor te schotelen.

Via leenbeurten bij Falkirk en Carlisle United groeit Krul in het seizoen 2010/11 uit tot eerste doelman van Newcastle. Dat is voor Steve Harper een sneu verhaal. De extreem loyale Harper had namelijk bijna tien jaar de bank warmgehouden achter de onaantastbare Shay Given en dacht eindelijk de vaste eerste doelman te worden na het vertrek van laatstgenoemde naar Manchester City. Dankzij de stormachtige ontwikkeling van Krul mocht Harper al na één seizoen in de spotlights weer zitvlees gaan kweken.

Achtvoudig international Krul is inmiddels uitgeroeid tot steunpilaar. Hij is na verdediger Steven Taylor anno 2015 zelfs de langstdienende Magpie van allemaal. Daardoor is de nu zwaargeblesseerde doelman zelfs van waarde als hij niet speelt. Krul heeft daarmee iets gepresteerd wat weinig landgenoten hem kunnen nazeggen: hij is uitgegroeid tot cultuurbewaker van een Engelse traditieclub.

Tim Krul in de Premier League:
Seizoen Club Duels Goals
2010/11 Newcastle United 21 0
2011/12 Newcastle United 38 0
2012/13 Newcastle United 24 0
2013/14 Newcastle United 36 0
2014/15 Newcastle United 30 0
2015/16 Newcastle United 8 0
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.