Nederlanders in Bundesliga zien zwaar slot tegemoet

Reacties

De Bundesliga is inmiddels 27 speelrondes onderweg en dat is voor de Nederlanders in die competitie geen best nieuws. Onze landgenoten bij Werder Bremen, 1. FC Nürnberg, VfB Stuttgart en Hamburger SV zullen de komende weken flink aan de bak moeten om degradatie te ontlopen. VI.nl maakt een overzicht.

Nederlanders in Bundesliga zien zwaar slot tegemoet

Werder Bremen
Te beginnen met Werder Bremen, waar Eljero Elia onder contract staat. De rechtsbuiten, op het WK in 2010 onder Bert van Marwijk steevast invaller, kwijnt de laatste weken weg op de reservebank. Afgelopen dinsdag kwam hij tegen VfL Wolfsburg (1-3) direct na rust binnen de lijnen, maar in de vijf wedstrijden daarvoor mocht Elia telkens maar een kwartier of minder invallen.

Werder presteert de laatste tien wedstrijden ronduit slecht. De formatie van Robin Dutt won in die duels slechts twee keer, tegen Hamburg SV (1-0) en tegen 1. FC. Nürnberg (0-2). Momenteel staat de club op de dertiende plek, met een gaatje van drie punten op nummer veertien Nürnberg. Toch zal Werder Bremen moeten oppassen. De ploeg heeft een lastig speelschema in het verschiet, met wedstrijden tegen onder meer Schalke 04 (thuis), Bayern München (uit) en Bayer Leverkusen (uit).

Gertjan Verbeek ziet zware maanden tegemoet bij 1. FC Nürnberg. De oefenmeester zal van goeden huize moeten komen om niet te degraderen.
Gertjan Verbeek ziet zware maanden tegemoet bij 1. FC Nürnberg. De oefenmeester zal van goeden huize moeten komen om niet te degraderen.

1. FC Nürnberg
Dan 1. FC Nürnberg, waar Gertjan Verbeek sinds 21 oktober trainer is. De in Deventer geboren oefenmeester leek de weg omhoog ingezet te hebben, met vier overwinningen uit vijf wedstrijden, maar viel vervolgens ver terug. In de laatste vijf wedstrijden werd er namelijk vier keer verloren. Woensdagavond pakte Der Club drie zeer belangrijke punten. VfB Stuttgart, eveneens degradatiekandidaat, werd in eigen huis met 2-0 verschalkt. Daarmee maakte de ploeg de sprong van de zeventiende naar de veertiende plek.

Voor Nürnberg is het zaak om die lijn door te trekken. De club uit Neurenberg speelde dit seizoen liefst elf (!) keer gelijk en won maar vijf keer. Op papier zal het moeilijk worden. De nummer zeventien speelt nog wedstrijden tegen onder meer Borussia Mönchengladbach (thuis), VfL Wolfsburg (uit), Bayer Leverkusen (thuis) en Schalke 04 (uit). Verbeek zal dus alle zeilen bij moeten zetten om degradatie te ontlopen.

Hamburger SV
De laatste jaren is Hamburger SV zelden in de onderste regionen te vinden, maar de Die Rothosen, waar Rafael van der Vaart, Ola John en Ouasim Bouy spelen, beleven een dramatisch seizoen. Wat de Nederlanders betreft: Van der Vaart haalt zijn oude niveau niet en winterhuurlingen John (Benfica) en Bouy (Juventus) komen amper aan spelen toe. Bert van Marwijk werd 15 februari ontslagen na een ontluisterende uitnederlaag tegen Eintracht Braunschweig (4-2).

Voor de traditieclub is het alles of niets. Met onder meer wedstrijden tegen Borussia Mönchengladbach (uit), Bayer Leverkusen (thuis), VfL Wolfsburg (thuis) en Bayern München (thuis) zal het al met al een zware kluif voor nieuwbakken trainer Mirko Slomka worden om Hamburger SV in de Bundesliga te houden. De club staat momenteel zestiende en heeft maar drie punten voorsprong op hekkensluiter Eintracht Braunschweig.

Huub Stevens uit zijn emotie. De trainer van VfB Stuttgart pakte vier punten uit twee duels. De Limburger hoopt op dezelfde weg door te gaan.
Huub Stevens uit zijn emotie. De trainer van VfB Stuttgart pakte vier punten uit twee duels. De Limburger hoopt op dezelfde weg door te gaan.

VfB Stuttgart
Voor de supporters van Die Schwaben is het de komende weken billen knijpen. De ploeg uit Stuttgart werd in het seizoen 2006/2007 nog kampioen van Duitsland, maar vecht nu tegen degradatie. Vanwege de slechte resultaten onder trainer Thomas Schneider, werd Huub Stevens 9 maart aangesteld als reddende engel.

Die zet pakt tot dusver redelijk uit. De trainer uit Sittard wist in drie duels vier punten te behalen. Woensdagavond ging het echter mis op bezoek bij Nürnberg. Er werd in de derde, zeer belangrijke, wedstrijd onder Stevens' leiding met 2-0 verloren. Daardoor staat VfB Stuttgart nu op de zeventiende stek, met nog zeven wedstrijden op het programma. Stevens kan zijn borst vast natmaken. Hij treft in die partijen onder meer Borussia Dortmund (thuis), Borussia Mönchengladbach (uit), Schalke 04 (thuis), VfL Wolfsburg (thuis) en Bayern München (uit).

NOOT: In bovenstaand overzicht zijn de ploegen vanaf nummer dertien Werder Bremen meegenomen. Zie hier de huidige stand van de Bundesliga. (Willem Brouwer)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.