Nederlaag voor scorende Van Persie, Meulensteen laatste

Manchester United is ondanks een doelpunt van Robin van Persie op bezoek bij het Stoke City van Erik Pieters tegen een nederlaag aan gelopen. Manager René Meulensteen is na de nederlaag van zijn club Fulham hekkensluiter in de Premier League.

Stoke City - Manchester United 2-1
Manchester United had op bezoek bij Stoke City te maken met een valse start. Want al na tien minuten moest manager David Moyes een wissel doorvoeren. Jonny Evans moest geblesseerd naar de kant en werd vervangen door Rafael. Stoke bestreed United met veel druk, waardoor United er moeilijk doorheen kwam.

Nog voor rust kwam Stoke op voorsprong. Charlie Adam koos ervoor om een vrije trap op doel te schieten, van een op het oog te lange afstand. Het schot leek een prooi voor David de Gea, ware het niet dat Carrick de bal van richting veranderde en zijn doelman kansloos liet. Alsof het nog niet erg genoeg was, kreeg United nog een tegenslag te verwerken. Ook Phil Jones moest vervangen worden. Jones kwam na een botsing ongelukkig ten val en verliet het veld per brancard. Danny Welbeck verving hem.

In de tweede helft stelde Manchester United snel orde op zaken. Op aangeven van Juan Mata schoot Robin van Persie zijn ploeg met links op gelijke hoogte. Zijn tweede goal in zijn tweede wedstrijd sinds zijn rentree en negende in dit seizoen.  Maar Van Persie zorgde met zijn treffer ook voor een Premier League-primeur. De Nederlander scoorde voor de achtste opeenvolgende wedstrijd tegen Stoke City.

Robin van Persie is blij met zijn goal, maar United zou toch verliezen.

United kon maar vier minuten genieten van de gelijke stand. Adam liet De Gea opnieuw kansloos, maar dit keer met een verwoestend schot in de kruising: 2-1. Stoke bleef aandringen, maar schoten van Marko Arnautovic en zijn vervanger Oussama Assaidi troffen geen doel.

Tom Cleverley was nog dicht bij de gelijkmaker, maar hij schoot over. Daardoor leed United voor het eerst sinds dertig jaar weer een nederlaag in een uitwedstrijd tegen Stoke. Door de nederlaag blijft United, waar Van Persie een klein kwartier voor tijd naar de kant ging, zevende. Stoke City, met Erik Pieters negentig minuten in het elftal, staat elfde. Overigens bleef John Guidetti opnieuw negentig minuten aan de zijlijn. De Zweedse spits, voormalig publiekslieveling van Feyenoord, sprak daar afgelopen week al zijn ongenoegen over uit.

Everton – Aston Villa 2-1
Everton heeft zich na het gelijkspel tegen West Bromwich Albion (1-1) en de 4-0 afstraffing in de derby tegen Liverpool herpakt tegen het Nederlands getinte  Aston Villa. De Belg Kevin Mirallas bracht in de slotfase de verlossing door een vrije trap op te eisen, waar dat normaal klusjes zijn voor Leighton Baines, en zo de 2-1 te maken.

Voor Bacuna en Villa was de eerste helft nog zo goed verlopen. De Nederlander vestigde bij Villa wéér de aandacht op zich door na ruim een half uur na een combinatie met Christian Benteke de bal vanaf de rechterkant van het zestienmetergebied tussen de benen van Tim Howard het doel in te schieten: 0-1.

De blijdschap bij Leandro Bacuna, op de foto met Ron Vlaar en Christian Benteke, zou later verdwijnen.

The Villans, met Ron Vlaar tot de tachtigste minuut op het veld en Karim El Ahmadi als invaller, hielden die voorsprong niet vast. Steven Naismith zette Everton op aangeven van Steven Pienaar op gelijke hoogte, waarna Mirallas Everton ook nog het volle pond bezorgde. Vlaar werd vanwege hamstringklachten tien minuten voor tijd naar de kant gehaald. Everton blijft zodoende meedoen in de Engelse topzes (vijfde), terwijl Aston Villa ook na de nederlaag middenmoter is.

Hull City - Tottenham Hotspur 1-1
Met oud-Ajacieden Jan Vertonghen en Christian Eriksen in de basis keek Tottenham Hotspur al binnen het kwartier tegen een achterstand aan. Shane Long schoot op aangeven van Nikica Jelavic de 1-0 achter doelman Hugo Lloris. Pas na rust kwam Tottenham terug in de wedstrijd. De Braziliaan Paulinho zorgde vanaf elf meter voor de gelijkmaker. Door de puntendeling blijft Tottenham zesde.

Cardiff City - Norwich City 2-1
Manager Ole Gunnar Solskjær heeft zijn eerste zege in de Premier League als manager van Cardiff City te pakken. Met twee van de zes aankopen in de basis (Fábio en Kenwyne Jones) en Manchester United-huurling Wilfried Zaha als invaller kwam Cardiff nog wel op achterstand door een doelpunt van Robert Snodgrass. Maar na rust werd Norwich City, waar Leroy Fer en Ricky van Wolfswinkel pas een kwartier voor tijd invielen, overlopen. Vlak na rust zetten Craig Bellamy en Kenwyne Jones de ploeg van Solskjaer op 2-1. Voormalig SC Heerenveen-speler Magnus Wolff-Eikrem bleef negentig minuten op de bank.

Fulham - Southampton 0-3
Er staat John Heitinga bij Fulham een flink karwei te wachten. De op de slotdag van de Europese transferdeadline aangetrokken verdediger was evenals spits Kostantinos Mitroglou, die voor vijftien miljoen euro overkwam van Olympiakos, nog niet van de partij. Nieuweling Lewis Holtby was wel van de partij bij het Fulham van manager René Meulensteen, evenals doelman Maarten Stekelenburg.

Voor de Nederlanders draaide het thuisduel echter uit op een ware deceptie. In een tijdbestek van tien minuten – tussen de 64ste en de 75ste minuut – hielpen Adam Lallana, Rickie Lambert en Jay Rodriguez Southampton aan een afgetekende zege.

Direct na afloop kwam voor Fulham de mededeling dat Cardiff City in eigen huis Norwich City had verslagen, waardoor Meulensteen & co nu de laatste plaats in de Premier League bezetten. Southampton, waar Jos Hooiveld negentig minuten op de bank bleef, bezet de negende plek.

Ontzetting bij Brede Hangeland nadat Maarten Stekelenburg het openingsdoelpunt van Adam Lallana niet heeft kunnen voorkomen.