NEC hekkensluiter af na vermakelijke zege op ADO

NEC heeft de eerste wedstrijd na de winterstop met 3-1 van ADO Den Haag gewonnen. De Nijmegenaren gaven daarmee een uitstekend vervolg aan het slot van 2013 en doen afstand van de laatste plaats waarop de Hagenaren later op de middag terecht kunnen komen.

NEC mag de eerste seizoenshelft dan hebben afgesloten als hekkensluiter, de ploeg van trainer Anton Janssen zorgde in de maand december wel regelmatig voor spektakel. Met knappe thuiszeges op AZ (3-2) en Roda JC Kerkrade (4-3) sloten de Nijmegenaren het kalenderjaar af met twee hartverwarmende overwinningen. Tegen ADO Den Haag zette NEC die koers voort.

NEC zocht van meet af aan de aanval en mocht zichzelf aanrekenen dat dat in de openingsfase niet tot een doelpunt leidde. Niet zozeer omdat de rake kopbal van Rens van Eijden werd afgekeurd vanwege buitenspel, maar wel omdat Ryan Koolwijk na achttien minuten zijn strafschop niet langs de na ruim een jaar in het ADO-doel teruggekeerde Robert Zwinkels kreeg. De van een knieblessure herstelde sluitpost verving de geschorste Gino Coutinho.

Robert Zwinkels stopte bij zijn rentree in de Eredivisie meteen een strafschop van Ryan Koolwijk.

Hoewel ADO kort daarna een grote kans miste in de persoon van Ricky van Haaren, ging NEC na een knotsgek laatste kwartier toch de rust in met een 2-1 voorsprong. Kevin Conboy schoot in de 31ste minuut raak uit een vrije trap, maar zag Danny Holla twee minuten later alweer gelijkmaken uit een penalty. Saillant detail: de ADO-captain was eerder nog de veroorzaker van de Nijmeegse strafschop.

Danny Holla zette ADO vanaf elf meter op gelijke hoogte, maar kon de achtste uitnederlaag van het seizoen niet voorkomen.

De absolute hoofdrol in het voetbalfeest, waar de eerste helft zich tot ontpopte, was echter voor Marnick Vermijl. De van Manchester United gehuurde vleugelverdediger werd in de achttiende minuut neergehaald door Holla, maar bleek even later zelf verantwoordelijk voor de Haagse penalty. Die fout maakte hij kort daarna meteen weer goed door een hakballetje van Samuel Stefanik op waarde te schatten. Hij schoot raak via de binnenkant van de paal.

Na rust viel er weliswaar minder te genieten in Nijmegen, maar NEC liet wel zien dat het niet de gedoodverfde degradatiekandidaat is. Nadat Zwinkels een kopbal van Michael Higdon nog wel uit zijn doel ranselde, had hij geen antwoord paraat op een inzet van Van Eijden. De centrumverdediger, die in de eerste minuten nog een goal zag worden afgekeurd, knikte de bal uit een vrije trap van Ryan Koolwijk in de verste hoek en deelde ADO daarmee de knock-out toe.

Want hoewel ADO ook na de derde tegengoal nog gevaarlijk werd via Ninos Gouriye en Mitchell Schet en Mike van Duinen voor rust al had moeten scoren, bleef het bij 3-1 in De Goffert. Dat resultaat heeft grote gevolgen voor de ranglijst onderin de Eredivisie. NEC passeert niet alleen ADO, maar kan mogelijk ook SC Cambuur voorblijven. De Friezen kunnen in de thuiswedstrijd om 14.30 uur tegen Go Ahead Eagles nog wel afstand nemen van de laatste plaats. In dat geval is ADO de rode lantaarndrager.