Napoli winterkampioen dankzij Higuaín en juweel Gabbiadini

Napoli heeft zich op de 57ste verjaardag van zijn succestrainer Maurizio Sarri op indrukwekkende wijze tot winterkampioen van de Serie A gekroond. Urby Emanuelson verloor opnieuw met Hellas Verona.

Frosinone - Napoli 1-5
Raúl Albiol opende in de twintigste minuut de score na een corner van Jorginho. Topschutter Gonzalo Higuaín maakte tien minuten later vanaf de penaltystip de 0-2.

Via een schitterende treffer van Marek Hamsik maakte Napoli er een kwartier na de pauze 0-3 van. De Slowaak stak het gehele middenveld over voordat hij vanaf achttien meter hard en zuiver afrondde. Een minuut later schoot Higuaín zijn achttiende treffer van dit seizoen tegen de touwen, nadat hij na een fraaie solo doelman Massimo Zappino had omspeeld.

Met zijn enorme productie in een half seizoen heeft Higuaín nu al bijna even veel gescoord als de topscorers van de afgelopen jaargang in de Serie A. Mauro Icardi en Luca Toni waren toen allebei 22 keer trefzeker. Als hij in dit tempo blijft scoren, komt Higuaín dit seizoen uit op een productie van 36 treffers. Sinds 1957 gebeurde het pas een keer dat een spits in de Serie A vaker dan dertig keer scoorde. Dat was Toni in 2005/06 namens Fiorentina.

De mooiste goal van de middag kwam van de linkervoet van Manolo Gabbiadini, die voor Higuaín in het veld was gekomen. In de zeventigste minuut kreeg hij de bal op twintig meter van het doel voor zijn voeten, waarna hij de bal met een grote boog in de verre kruising krulde. Negen minuten voor tijd redde Paolo Sammarco nog de eer van de thuisclub. Napoli sluit door de imponerende zege de eerste competitiehelft in de Serie A af als koploper, doordat Internazionale eerder op de zondag verloor van Sassuolo. Napoli heeft na negentien wedstrijden 41 punten.

Hellas Verona - Palermo 0-1
De entree van Urby Emanuelson bij Hellas Verona heeft nog geen kentering teweeggebracht bij de hekkensluiter van de Serie A. Ook tegen Palermo lukte het Verona niet om zijn eerste zege van het seizoen te boeken, waardoor de club stijf laatste blijft in de Serie A. Emanuelson viel in de tweede helft in bij de Gialloblù en haalde nog gevaarlijk uit, maar doelman Stefano Sorrentino liet zich niet verrassen. Het doelpunt van Franco Vázquez in de eerste helft was daardoor doorslaggevend. Verona staat elf punten achter op de veilige zeventiende plaats. Palermo staat zestiende met dertien punten meer dan Emanuelson en co.