Napoli nadert AS Roma ondanks snel rood voor Mertens

Napoli heeft de alsmaar slinkende achterstand op AS Roma teruggebracht tot drie punten. Ondanks een razendsnelle en onnodige rode kaart voor Dries Mertens won de Zuid-Italiaanse nummer drie thuis met 2-0 van Sassuolo.

Eind vorig jaar was er nog even sprake van een crisis bij Napoli toen de ploeg van trainer Rafael Benítez vier wedstrijden op rij niet won. Sinds de 2-0 nederlaag tegen AC Milan won de club van Jonathan de Guzman echter zes van de acht wedstrijden in de Serie A, met een opmars richting de derde plaats als gevolg.

Bij afwezigheid van de geschorste Gonzalo Higuaín duurde het wel even voordat Napoli de ban had gebroken. Duvan Zapata (foto) vond na een paar mislukte pogingen na een uur uiteindelijk toch de weg naar het doel. Negen minuten na de openingstreffer van de Colombiaanse spits, die nog in de belangstelling stond van Feyenoord, krulde Marek Hamsík de 2-0 achter Andrea Consigli.

Meteen daarna baarde Mertens, met een inworp richting Zapata nog wel betrokken bij de 2-0, opzien door vijf minuten na zijn entree een tegenstoot van Sassuolo in de kiem te smoren met een veel te laat ingezette tackle op Simone Missiroli. Hoewel de Belgische ex-PSV'er zich nog inhield, was er voor scheidsrechter Davide Massa maar een straf mogelijk: rood.

Met De Guzman de laatste acht minuten als vervanger van Hamsik gaf Napoli de zege met een man minder niet meer uit handen. Vier dagen na de knappe 4-0 zege in de Europa League op Trabzonspor, toen Mertens al een penalty miste, heeft Napoli daardoor zicht op directe kwalificatie voor de Champions League. Nummer twee Roma heeft nog maar drie punten meer.