NAC beëindigt rampzalige serie met zege in Leeuwarden

NAC Breda zorgde voor een verrassing door op bezoek bij SC Cambuur zijn eerste zege in tien competitiewedstrijden te boeken. De 0-1 overwinning is bovendien de eerste sinds de aanstelling van Eric Hellemons als trainer.

Het thuis traditioneel sterke Cambuur was tegen nummer zeventien NAC Breda de favoriet, dat al negen duels op rij zonder overwinning was. De club uit Leeuwarden maakte de verwachtingen vooraf echter niet waar, want de afgelopen weken zwalkende Bredanaars waren de bovenliggende partij in een verder bar slechte eerste helft. Erik Falkenburg verzorgde het hoogtepunt met een trefzekere kopbal na slecht ingrijpen van zowel Etiënne Reijnen als Leonard Nienhuis.

De thuisclub ging in de tweede helft met man en macht op zoek naar de gelijkmaker, maar van het sprankelende aanvalsspel dat de Leeuwarders eerder dit seizoen vaak lieten zien was niets te bekennen. Dat kwam ook doordat NAC in tegenstelling tot de afgelopen weken uitstekend verdedigde. Veel verder dan een hard schot van Albert Rusnák, dat voorlangs zeilde, kwam Cambuur aanvankelijk niet.

Stunt
Daardoor groeide bij NAC het vertrouwen in een surprise. De Bredanaars trokken zich in de laatste tien minuten gegroepeerd op rond het zestienmetergebied. De aanvalspogingen van Cambuur werden steeds wanhopiger, maar de muur van NAC bleef overeind, hoewel Bartholomew Ogbeche (op de foto in duel met Kenny van der Weg) twee keer dicht bij een doelpunt was. Daardoor boekt NAC eindelijk zijn eerste competitiezege onder Eric Hellemons. De Brabanders hebben nu dertien punten en passeren Heracles Almelo op de ranglijst. Het gat met hekkensluiter FC Dordrecht bedraagt acht punten. Cambuur staat met twintig punten negende.