Mythisch Torino maakt Turijn weer trots

Reacties

VI-redacteur Reon Boeringa blikt vooruit op de 26ste speelronde van de Serie A. Speciale aandacht voor de bijzondere opmars van Torino.

Mythisch Torino maakt Turijn weer trots

Torino is een club die in Italië veel sympathie oproept. Die affectie gaat bijna 65 jaar terug, naar de vliegramp van 4 mei 1949 waarbij de hele selectie van Torino om het leven kwam. Elk jaar komen supporters van Torino op 4 mei samen op de Superga-heuvel vlak buiten Turijn, waar zich het drama voltrok. Daar eren zij de helden van Il Grande Torino en mijmeren zij over hoe de wereld eruit had gezien als het op die mistige woensdagavond in mei allemaal anders gelopen was.

Il Grande Torino. Staand: Castigliano, Ballarin, Rigamonti, Loik, Maroso, Mazzola. Gehurkt: Bacigalupo, Menti, Ossola, Martelli en Gabetto.
Il Grande Torino. Staand: Castigliano, Ballarin, Rigamonti, Loik, Maroso, Mazzola. Gehurkt: Bacigalupo, Menti, Ossola, Martelli en Gabetto.

4 mei 1949 loopt als een breuklijn door de geschiedenis van Torino en die van het hele Italiaanse voetbal. Ten tijde van de catastrofe was Torino min of meer gelijkwaardig aan stadgenoot Juventus (vijf om zeven landstitels), maar Superga veranderde alles. Torino veroverde in 1949 nog wel zijn zesde landstitel, maar gleed in de jaren daarna af en degradeerde in 1959 naar de Serie B. In de jaren zeventig kende Il Toro (de stier) een opleving en pakte het zijn laatste titel, maar de afgelopen twintig jaar is het kommer en kwel. Degradaties, financiële problemen en sportieve malheur; niets is tifosi van Torino bespaard gebleven. Overigens is Torino ondanks alle tegenspoed in Turijn nog altijd immens populair.

Sinds 2012 is Torino terug in de Serie A en onder trainer Giampiero Ventura hoopt de club uit te groeien tot stabiele subtopper. In de competitie is Torino bezig aan een fantastische opmars. Het is al twaalf duels ongeslagen en geldt over 2015 zelfs als de best presterende ploeg van heel Italië. De successen in de Europa League (Torino plaatste zich ten koste van Athletic de Bilbao voor de achtste finale) vervullen de supporters met trots die ze lang niet gevoeld hebben.

De spelers van Torino vieren de de 1-0 overwinning op Napoli van vorig weekend.
De spelers van Torino vieren de de 1-0 overwinning op Napoli van vorig weekend.

De prestaties die Ventura levert bij Torino zijn bijzonder knap. De ervaren coach raakte afgelopen zomer zijn beste spelers (Alessio Cerci en Ciro Immobile) kwijt aan Atlético Madrid en Borussia Dortmund, maar mocht slechts een schijntje van de binnengekomen miljoenen herinvesteren. Met Bruno Peres (Santos), Juan Sánchez Miño (Boca Juniors) en Josef Martínez (Young Boys) strikte hij voltreffers die de club nu sportief veel opleveren en dat in de toekomst financieel gaan doen. Mattia Darmian, Kamil Glik en Fabio Quagliarella (foto boven) zijn andere sterkhouders in zijn 3-5-2-systeem.

Zondag hoopt Torino zijn succesreeks te vervolgen op bezoek bij Udinese. Bij een zege op de ploeg van Andrea Stramaccioni kan Torino naar de zesde plaats klimmen, een plek die aan het einde van het seizoen (afhankelijk van de winnaar van de Coppa Italia) goed is voor deelname aan de Europa League.

Stadio Filadelfia op archiefbeeld. De tribune is inmiddels gesloopt.
Stadio Filadelfia op archiefbeeld. De tribune is inmiddels gesloopt.

Een maand geleden is de club begonnen met het opknappen van Stadio Filadelfia, de grond waar Il Grande Torino zijn successen vierde. Al jaren ligt het stadion er vervallen en overwoekerd bij, als een vergeten heiligdom middenin de stad. Torino droomt ervan Filadelfia in gebruik te nemen als trainingscomplex. Het zou Il Toro weer wat dichter bij zijn mythische verleden brengen.

Programma
Sampdoria 07-03
18:00
Cagliari
AC Milan 07-03
20:45
Hellas Verona
Cesena 08-03
12:30
Palermo
Parma 08-03
15:00
Atalanta Bergamo
Empoli 08-03
15:00
Genoa
Chievo 08-03
15:00
AS Roma
Udinese 08-03
15:00
Torino
Napoli 08-03
20:45
Internazionale
Lazio 09-03
19:00
Fiorentina
Juventus 09-03
21:00
Sassuolo
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.