Mühren floreert bij stormloop AZ tegen armoedig Heracles

AZ heeft in eigen huis eenvoudig afgerekend met Heracles Almelo: 5-1. De bezoekers mochten blij zijn dat de score niet hoger uitviel.

Robert Mühren bezorgde AZ een bliksemstart, want al na vijf minuten opende hij de score in het AFAS Stadion. Iliass Bel Hassani stuurde Ben Rienstra weg aan de rechterkant en diens voorzet werd door Mühren binnengewerkt. De Volendammer had dit seizoen al drie keer gescoord in de Eredivisie, maar dat was telkens als invaller. Tegen Heracles liet hij zien ook als basisspeler te kunnen scoren. Heracles kreeg in de twaalfde minuut een uitgelezen kans op de gelijkmaker, maar Samuel Armenteros schoot over na goed voorbereidend werk van Brahim Darri.

Aan de andere kant voorkwam doelman Bram Castro dat Mattias Johansson kort daarna de voorsprong verdubbelde. In de 21ste minuut werd het echter alsnog 2-0 door een rake kopbal van Wout Weghorst uit een hoekschop van Bel Hassani. Weghorst en Bel Hassani stonden vorig seizoen nog onder contract bij Heracles, dat vrijdag voorafgaand aan het thuisduel met NEC afscheid neemt van het AZ-duo. Vier minuten later kon het publiek in Alkmaar voor de derde keer juichen. Mühren maakte zijn tweede van de middag na een uitstekende actie van Ridgeciano Haps.

Wout Weghorst kreeg een uitgelezen kans op zijn negende Eredivisie-treffer dit seizoen.

Heracles hapte naar adem en ontsnapte op slag van rust aan een nog grotere achterstand, aangezien Weghorst een strafschop hoog over schoot. Maar ook bij aanvang van de tweede helft waren de bezoekers niet bij de les. Mühren miste twee enorme kansen op een hattrick. Eigenlijk vanuit het niets kwam Heracles zeven minuten na rust op 3-1. Armenteros verzilverde een door hem zelf verdiende strafschop - Ron Vlaar maakte de overtreding - en leek weer te mogen hopen op een goed resultaat. Het was echter AZ dat maar kansen bleef krijgen én missen.

Met enkele fraaie reddingen voorkwam Castro lang dat AZ verder uitliep, maar in de 73ste minuut moest de Belgische doelman toch capituleren. Een voorzet van Johansson werd nog gemist door Weghorst, maar invaller Dabney dos Santos schoot hoog binnen. Het slotakkoord was voor invaller Alireza Jahanbakhsh, die met een schitterend schot van afstand 5-1 maakte. Daar bleef het bij en dat mocht de thuisclub zich aanrekenen, want AZ had misschien wel de dubbele cijfers kunnen halen als er wat beter omgesprongen was met alle kansen.

Door de overwinning heeft AZ nu 24 punten uit veertien wedstrijden, waardoor het de vierde plaats in de Eredivisie overneemt van SC Heerenveen. De Friezen gingen zondag in eigen huis onderuit tegen Ajax (0-1). Heracles Almelo blijft met vijftien punten steken op de elfde plaats. De voorsprong op hekkensluiter Go Ahead Eagles bedraagt slechts vier punten.