Mourinho boos om eerste helft en niet gegeven strafschoppen

Na zijn eerste nederlaag als Manchester United-manager heeft José Mourinho zijn woede gericht op arbiter Mark Clattenburg.

Mourinho begon tegenover BBC zijn relaas door de verantwoordelijkheid op zich te nemen voor de zwakke eerste helft van zijn ploeg, die zo op een 2-1 achterstand kwam. 'Voor rust bleven we verder onder het niveau dat nodig is in dit soort duels. We verloren de ballen te makkelijk en die fouten zijn afgestraft. Of dat de fout is van mijn spelers? Nee, dat is mijn fout. Het is altijd mijn fout, want ik neem de beslissingen.'

Dat United tot twee keer toe geen strafschop kreeg van Clattenburg, zag Mourinho met ergernis aan. De scheidsrechter wilde niets weten van een vermeende handsbal van Nicolás Otamendi en wuifde ook een protest na een mogelijke overtreding van Claudio Bravo op Wayne Rooney weg. 'Mark heeft twee fouten gemaakt. Bravo had een penalty tegen moeten krijgen en bovendien was die overtreding een rode kaart waard. Als een van mijn spelers dit doet op het middenveld, dan geeft de arbiter gewoon rood en een vrije trap. Maar in het strafschopgebied durft hij dat niet. Daarnaast maakt Otamendi hands. Wij zijn niet blij met deze beslissingen.'

De slotconclusie van de Portugese coach was duidelijk. 'De eerste helft is net zo belangrijk als de tweede helft. We hebben spelers die voor rust door het ijs gezakt zijn, een stuk of drie, vier, vijf. Zij zullen de eersten zijn die teleurgesteld zijn. Zij analyseren zichzelf en weten dat ze het af hebben laten weten. Wij hebben Manchester City een voordeel gegeven in de eerste 45 minuten.'