Monument Buffon brengt een ode aan zichzelf

Reacties

Na het verbreken van een legendarisch Serie A-record, bedankte Gianluigi Buffon alles en iedereen. Feit is dat de Juventus-doelman met het bereiken van de mijlpaal vooral een ode aan zichzelf heeft gebracht.

Monument Buffon brengt een ode aan zichzelf

'Andrea Barzagli: gelijk klonen als het kan.'

'Paul Pogba: hij leeft niet voor het spel, maar vindt het uit.'

'Rubinho: onze stille en geduldige leider.'

Buffons dankwoord op Facebook richting zijn ploeggenoten na het verbreken van het record van Sebastiano Rossi was veelzeggend. Van de derde doelman tot sterspeler; Buffon gaf elke Juventino evenveel aandacht. Bij hem staat het collectief al jaren voorop.

'Toen jullie de laatste weken steeds over dat record begonnen, vond ik het niet zo interessant. Ik geef namelijk niet zoveel om individuele prestaties. Toen realiseerde ik me plots dat het eigenlijk iets prachtigs is. Want hoe meer je een teamspeler bent, hoe groter de kans wordt dat je individueel excelleert', zei Buffon na de wedstrijd. Het is een uitspraak die het karakter van de 38-jarige doelman perfect weergeeft.

Buffon is al vijftien jaar niet meer weg te denken uit de hoofdmacht van Juventus. Hij verdreef Edwin van der Sar in de zomer van 2001 uit het eerste elftal van De Oude Dame. De Nederlander zit inmiddels al jaren op het pluche, maar Buffon schittert nog steeds onder de lat van Juventus.

Met een wereldtitel, zes Scudetti en een karrenvracht vol kleinere trofeeën is de prijzenkast in huize Buffon al jaren bomvol. Maar waar een veldspeler zijn palmares een persoonlijke touch kan geven met een cruciaal doelpunt, topscorerstitel of andere onderscheiding, is het voor een keeper lastig zijn individuele aandeel in een teamprestatie tot uitdrukking te laten komen in statistieken.

Daarom is het record Buffon zo gegund. Het is een mijlpaal die op perfecte wijze duidt hoe uniek zijn loopbaan is. Alle Italiaanse doelmannen zullen vanaf nu tot ver in de toekomst opboksen tegen de Buffon-index: 974 minuten op rij de nul.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.