Monaco-sensatie Mbappé verlegt de grenzen van het voetbal

Reacties

Kylian Mbappé maakte zondagavond zijn negende competitietreffer bij zijn negende basisplaats voor AS Monaco. De achttienjarige aanvaller is niets minder dan een sensatie in de Ligue 1 en lijkt voorbestemd om in de enorme voetstappen van Thierry Henry te treden.

Monaco-sensatie Mbappé verlegt de grenzen van het voetbal

Zijn doelpunt in de achtste finale van de Champions League tegen Manchester City is kenmerkend voor Mbappé. Bij een 1-1 stand laat hij een lange bal van Fabinho oog in oog met Willy Cabellero nog een keer extra stuiteren om hem vervolgens genadeloos in de kruising te rammen. De overtuiging en rust waarmee hij Monaco in het Etihad Stadium op voorsprong zet is indrukwekkend. Zeker voor iemand die pas twee maanden auto mag rijden.

Mensen die het Franse voetbal volgen, zullen minder verbaasd zijn door de fraaie goal van Mbappé. De aanvaller wordt bij Monaco al jaren gezien als de kroonprins van de nieuwe generatie Franse voetballers. Na de astronomische transfer van Anthony Martial naar Manchester United wanhoopte Monaco dan ook niet. Langzaam maar zeker werd de piepjonge Mbappé het elftal in gewerkt, tenminste dat was het plan. Maar trainer Leonardo Jardim lijkt nu eigenlijk al niet meer om hem heen te kunnen.

20 februari 2016: Kylian Mbappé, net zeventien, maakt tegen Troyes zijn eerste competitietreffer voor AS Monaco.
20 februari 2016: Kylian Mbappé, net zeventien, maakt tegen Troyes zijn eerste competitietreffer voor AS Monaco.

Mbappé is namelijk bijzonder compleet. Voor zijn leeftijd is hij opvallend sterk, maar toch ook wendbaar en snel. Die fysieke eigenschappen in combinatie met zijn gevoel voor ruimte, neus voor de goal en gedrevenheid maken de vergelijking met Henry onvermijdelijk. Zelfs Arsène Wenger beaamde dat. 'Hun talent is erg vergelijkbaar. Of hij dezelfde intelligentie, motivatie en honger heeft als Henry zal de komende jaren blijken, maar de signalen zijn zeer veelbelovend', aldus de Arsenal-manager begin februari.

Henry zelf is geen fan van de vergelijking: 'Ik houd er niet van om labels op spelers te drukken.' De huidige assistent-bondscoach van België, die zijn carrière eveneens bij Monaco begon, is echter wel onder de indruk van zijn troonopvolger. 'Hij maakt een vastberaden indruk en geeft nooit op. Iedereen heeft het over hem, want hij heeft ongelooflijk veel talent. Hij kan dribbelen, scoren, assists geven... hij kan doen wat hij wil met de bal', schreef Henry in zijn column in The Sun.

Prestaties Kylian Mbappé
Jongste Franse doelpuntenmaker in knock-outfase Champions League
Jongste doelpuntenmaker voor AS Monaco
Eerste Monaco-speler met een hattrick in de Coupe de la Ligue sinds 1997
Jongste speler in vijf sterkste competities met meer dan drie goals
Jongste debutant voor AS Monaco in 25 jaar

Het zijn nogal flinke voetstappen om te vullen voor een achttienjarige speler, maar de cijfers van Mbappé spreken voor zich. Met zijn tweede goal van de avond tegen Nantes maakte de Monaco-diamant in zijn tweede seizoen al zijn tiende treffer in de Ligue 1, iets wat Henry pas op twintigjarige leeftijd lukte. Deze eeuw kregen alleen Bojan Krkic en Wayne Rooney dat op jongere leeftijd voor elkaar in een van de vijf grote Europese competities. Indrukwekkender is nog dat Mbappé daar slechts 802 minuten voor nodig gehad, waarmee hij op een gemiddelde van één goal per negentig minuten komt. Jardim verwacht echter nog veel meer van zijn jongeling. 'Hij is een speler met heel veel kwaliteiten en hij gaat zich nog veel verder ontwikkelen.'

Mbappé lijkt in goede handen bij Jardim, die van Monaco een absolute aanvalsmachine gemaakt heeft. Met 82 competitietreffers maken de Monegasken bijna drie goals per wedstrijd en bovendien speelt de club jaarlijks in de Champions League. Het is echter de vraag hoe lang Mbappé daar nog deel van gaat uitmaken. Zijn onbegrensde talent lijkt hem vroeg of laat uit Monaco te zullen doen verdwijnen, al zal dat niet voor een appel en een ei gebeuren.

Ousmane Dembélé en Martial gingen hem al voor en vertrokken nog voor hun twintigste levensjaar van Frankrijk naar respectievelijk Duitsland en Engeland om daar razendsnel uit te groeien tot een sensatie. De transfer van laatstgenoemde liet de kassa bij Monaco flink rinkelen met een bedrag dat door middel van bonussen nog tientallen miljoenen boven de vijftig kan uitkomen. Aangezien de cijfers van Mbappé die van Martial op die leeftijd op alle gebieden overklassen, zal het prijskaartje om de nek van de Monaco-diamant niet lager zijn.

Gezien het transferbeleid van Arsenal lijkt het dan ook niet waarschijnlijk dat Wenger de kans krijgt om Mbappé te polijsten voor de wereldtop, zoals hij bij Henry deed. Of zijn volgende station nu in Noord-Londen ligt of ergens anders. Mbappé heeft zijn TGV-ticket richting de top al bemachtigd. Of zoals Wenger het, met een twinkeling in zijn ogen, zegt: 'Het zou zomaar de nieuwe Henry kunnen zijn.' (Lentin Goodijk)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.