Missie Koster bij Jong Oranje mislukt ondanks spektakel

Reacties

Jong Oranje is er niet in geslaagd alsnog kwalificatie voor het EK 2015 af te dwingen. Het kwam in een spectaculaire return bij Jong Portugal (5-4) drie keer terug van een achterstand, maar dat was niet genoeg om de nederlaag van vorige week weg te poetsen. Daarmee is de uitschakeling een feit.

Missie Koster bij Jong Oranje mislukt ondanks spektakel

Door het verlies in Alkmaar van afgelopen donderdag (0-2) leek de klus in Paços de Ferreira op voorhand al een onmogelijke te worden voor de ploeg van bondscoach Adrie Koster (foto). Na de 1-0 van Rúben Vezo na dertien minuten was het tweeluik ogenschijnlijk helemaal in het slot. Een vrije trap van de Portugese linkerkant kon door de verdediger van erg dichtbij worden binnengewerkt.

Jong Oranje volgde daarmee het slechte voorbeeld van het 'grote' Nederlands elftal. Dat kreeg tijdens de verloren EK-kwalificatie bij Tsjechië de 1-0 tegen uit een standaardsituatie, net als afgelopen vrijdag tegen Kazachstan (de 0-1). Hoewel na die wedstrijd werd aangekondigd dat daar eens stevig over gesproken zou gaan worden, ging het maandag op IJsland bij de 2-0 wéér mis uit een stilstaand moment.

Doelpuntenfestijn
Dat Jong Oranje niet had geleerd van die momenten óf van de 1-0 van Vezo, bewees het een paar minuten na de gelijkmaker van Wout Weghorst (1-1). De debuterende spits van Heracles Almelo, die mocht spelen vanwege het geblesseerd afhaken van Luc Castaignos, bracht met zijn fraaie kopbal de hoop in Hollandse harten terug. Na die 1-1 ontspon zich echter een doldwaas doelpuntenfestijn.

Het doelpunt van debutant Wout Weghorst (rechts, gefeliciteerd door Guus Hupperts) bleek niet voldoende voor Jong Oranje.
Het doelpunt van debutant Wout Weghorst (rechts, gefeliciteerd door Guus Hupperts) bleek niet voldoende voor Jong Oranje.

Terence Kongolo (2-2, na een goal van Rúben Nevez uit nota bene een corner) en Nathan Aké (3-3, na een doelpunt van Ricardo Perreira) konden de wel erg makkelijk weggegeven tegentreffers nog herstellen, maar na de 4-3 van weer Perreira was het klaar. Bernardo Silva kon de score in de slotfase nog opschroeven naar 5-3, voordat Aké uit een strafschop zelfs nog de 5-4 maakte.

Zo wist Jong Oranje zich tot drie keer toe te herstellen na een tikje, vier keer te scoren, maar kwam het de beuk die de Zuid-Europese leeftijdgenoten afgelopen donderdag uitdeelden niet meer te boven. En dus is de missie van Koster – kwalificatie voor het EK en dus de hoop op deelname aan de Olympische Spelen van 2016 in leven houden – totaal mislukt. Sinds Koster het begin september overnam van Albert Stuivenberg, gingen alle vier de gespeelde interlands verloren.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.