Miljoenentransfers QPR bezorgen de club immens risico

Queens Park Rangers mag zich gerust de Koningin van de transfermarkt noemen. De hekkensluiter van de Premier League wil ten koste van alles overleven en heeft dat afgelopen maand ook uitgedrukt in de uitgaven.

Miljoenentransfers QPR bezorgen de club immens risico

Manager Harry Redknapp ziet zijn ploeg al het gehele jaar onderin de Premier League bungelen en heeft maar één doel voor ogen: lijfsbehoud realiseren. De voormalig eindverantwoordelijke bij Tottenham Hotspur kreeg zodoende van eigenaar Tony Fernandes de nodige middelen om zijn selectie op peil te brengen.

Met het halen van Tal Ben Haim (zonder club) begin januari en de last-minute komst van Jermain Jenas en Andros Townsend (beiden Tottenham Hotspur) heeft Redknapp aardige zaken gedaan. Townsend wordt gehuurd, terwijl met de transfers van Ben Haim en Jenas alleen extra loonkosten worden gemaakt. Zo anders is het bij Christopher Samba (foto onder). De verdediger verliet FC Anzhi halsoverkop voor Queens Park Rangers, tot grote woede van Anzhi-trainer Guus Hiddink. Na de bekendmaking van de kosten werd wel duidelijk waarom Samba voor een hernieuwd Engels avontuur koos (tussen 2007 en 2012 kwam hij in Engeland uit voor Blackburn Rovers). Anzhi krijgt ruim veertien miljoen euro van QPR, terwijl Samba een viereneenhalf jaar durend contract heeft getekend dat hem wekelijks ongeveer 120.000 euro gaat opleveren. Zingt Samba de gehele rit uit, dan heeft hij ruim 28 miljoen euro opgestreken.

Des te opvallender is dat Samba afgelopen zomer al met Queens Park Rangers in gesprek was over een contract op Loftus Road, maar dat de onderhandelingen toen stuk liepen. De reden toen was de exorbitante salariseis van de verdediger. Hij wilde 120.000 euro per week gaan ontvangen, iets dat hij deze winter zonder probleem heeft weten af te dwingen. Ook Loïc Remy (foto boven) koos deze winter voor de rode lantaarndrager van de Premier League. Waar een transfer naar middenmoter Newcastle United aanstaande leek, kwam Queens Park Rangers plotseling om de hoek kijken en was de Fransman er al snel uit. Voor negen miljoen euro kwam de spits over van Olympique Marseille, met net als Samba een dik contract van viereneenhalf jaar op zak.

De Engelse media schatten dat de transferkosten plus salarissen van Samba en Rémy de club uiteindelijk om en nabij de 75 miljoen euro gaan kosten, mits zij hun contract volledig uitdienen. Het zijn duidelijke tekenen dat Redknapp ietwat in paniek is geraakt na de eerste seizoenshelft. De gevolgen zijn niet te overzien als Queens Park Rangers uiteindelijk degradeert naar de Championship. (Robert Smid)

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen