Milik eist hoofdrol op tegen Willem II na uitvallen Sigthórsson

Reacties

De thuiswedstrijd tegen Willem II betekende voor Ajax traditiegetrouw een gemakkelijke klus: 5-0. Nadat de in de basis teruggekeerde Kolbeinn Sigthórsson al vroeg was uitgevallen met een op het oog zware enkelblessure, eiste Arek Milik op weg naar de vierde thuiszege op rij in de Eredivisie opnieuw een hoofdrol op.

Milik eist hoofdrol op tegen Willem II na uitvallen Sigthórsson

Aanvankelijk leken de dit seizoen verrassend goed presterende Tilburgers nog vast van plan een Ajax-feestje te voorkomen. De ploeg van trainer Jurgen Streppel had in de eerste tien minuten het meest de bal, zette de landskampioen brutaal onder druk en raakte via Ben Sahar zelfs de paal. Een treffer van Sigthórsson, die knap raak schoot na voorbereidend werk van Lasse Schöne en Lucas Andersen, veranderde alles. De zoveelste grote nederlaag van Willem II in Amsterdam was het gevolg.

Want nadat Sigthórsson tijdens zijn eerste basisoptreden sinds 5 november (thuis tegen Barcelona) de eerste de beste kans tot doelpunt had gepromoveerd, liep Ajax nog voor rust uit naar een comfortabele 4-0 voorsprong. De IJslandse spits had daar ongelukkig genoeg geen enkel aandeel in. Vlak na de 1-0 moest hij het veld per brancard verlaten, nadat Ali Messaoud hem hard had geraakt.

Kolbeinn Sigthórsson moet met een enkelblessure per brancard het veld verlaten.
Kolbeinn Sigthórsson moet met een enkelblessure per brancard het veld verlaten.

Het scenario dat zich vervolgens ontspon maakte het uitvallen van de veelvuldig door blessures geplaagde Sigthórsson alleen maar pijnlijker. Want uitgerekend zijn concurrent Milik stal in het restant van de wedstrijd de show. Na 27 minuten maakte de twintigjarige Pool alweer zijn vijftiende officiële treffer voor Ajax, nadat Andersen de bal na een vloeiend lopende aanval op een presenteerblaadje had aangeboden.

Waar Ajax tijdens de vorige thuisduels met SC Heerenveen (4-1) en FC Dordrecht (4-0) aanvankelijk nog moeite had de zege al in een vroeg stadium over de streep te trekken, gebeurde dat tegen Willem II vervolgens wel. Vier minuten na de 2-0 was het Joël Veltman die na een één-twee met Schöne met een stift de drieduizendste thuistreffer van Ajax in de Eredivisie maakte. Kort voor rust schoot Milik – opnieuw op aangeven van Andersen – overtuigend de 4-0 op het scorebord.

Als Milik trainer Frank de Boer na zijn opvallende reservebeurt nog niet had overtuigd van zijn klasse, dan zal de van Bayer Leverkusen gehuurde spits dat na rust echt hebben gedaan. Met een prachtige beweging stelde hij Davy Klaassen in staat bij de tweede paal de eindstand te bepalen. Daarmee was de grootste Amsterdamse zege tot nu toe van het Eredivisieseizoen een feit, ook omdat Willem II bij de spaarzame momenten voor het Ajax-doel niet voorbij doelman Jasper Cillessen kwam.

In het laatste half uur nam ook Ajax gas terug, waarschijnlijk met het oog op de belangrijke Champions League-wedstrijd tegen APOEL Nicosia van woensdag waarin kwalificatie voor de Europa League op het spel staat. Het neemt niet weg dat de Amsterdammers in het spoor blijven van koploper PSV, dat de koppositie behield met een zege op FC Dordrecht. Willem II zakt naar de tiende plaats en moet vrezen dat ook Vitesse en SC Heerenveen zondag op gelijke hoogte komen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.