Mexicaans duo houdt PSV tegen Twente op juiste koers

PSV is in het spoor gebleven van Ajax. Na een bliksemstart van FC Twente zette het Mexicaanse smaldeel de Eindhovense ploeg op het goede spoor (4-2).

PSV heeft er dit seizoen een handje van gehad om na een aansprekend succes niet thuis te geven, waardoor het gewonnen terrein direct weer moest worden prijsgegeven. Het was een doorn in het oog voor trainer Phillip Cocu, die in de winterstop zijn ploeg op het hart drukte deze fout niet meer te maken.

Aanvankelijk leek PSV tegen FC Twente weinig te hebben opgestoken van de les van Cocu. Een week na het succes bij Feyenoord (0-2), dat door de nederlaag in De Kuip als titelkandidaat werd afgeserveerd, kwam de Eindhovense formatie stroef uit de startblokken.

FC Twente, dat op zijn beurt vorige week vertrouwen had gewonnen dankzij de 4-0 zege op streekgenoot Heracles Almelo, bracht de thuisploeg in verlegenheid. Op aangeven van Chinedu Ede hielp Jari Oosterwijk de gasten aan een even verrassende als verdiende voorsprong.

Het bleek de wake up-call die PSV blijkbaar nodig had. De Eindhovense ploeg nam het heft steeds meer in handen. Binnen een tijdsbestek van drie minuten had de thuisformatie orde op zaken gesteld. Héctor Moreno was twee keer met het hoofd trefzeker, waardoor er in de 23ste minuut een 2-1 stand op het scorebord stond in het Philips Stadion.

De 2-1 van Héctor Moreno in de maak

Andrés Guardado stond aan de basis van de wederopstanding van PSV. De Mexicaanse aanvoerder bereidde de beide goals van zijn landgenoot voor, met een vrije trap en een corner. In de 37ste minuut bewees hij opnieuw zijn grote waarde. Met een fraaie pass zette hij Luciano Narsingh vrij voor FC Twente-doelman Nick Marsman, die een antwoord schuldig moest blijven op de inzet van de PSV-aanvaller.

De Eindhovense genadeklap bleef uit, zodat de tweede Twentse treffer in de zeventigste minuut voor nieuwe spanning zorgde. Na een knappe pass van Kamohelo Mokotjo passeerde Ede doelman Jeroen Zoet. Maar het bleef voor de thuisploeg bij de schrik alleen.

Dat was te danken aan Florian Jozefzoon. Hij nam koud 54 seconden na zijn entree de bevrijdende 4-2 voor zijn rekening. De aanvaller, die een jaar geleden een zware knieblessure had opgelopen, wipte de bal over keeper Marsman heen. Jetro Willems, de andere invaller, deelde in de vreugde. De linksback had met het veroveren van de bal aan de basis gestaan van de treffer en op zijn beurt zijn Eredivisie-comeback opgeluisterd.

Door de overwinning heeft PSV niet alleen de voorsprong op nummer drie Feyenoord vergroot tot acht punten maar ook de achterstand op koploper Ajax weer teruggebracht tot drie punten. FC Twente, waar Ajax-huurling Zakaria El Azzouzi in de slotfase debuteerde, blijft door het verlies veroordeeld tot de zestiende plaats in de Eredivisie.