Met Lewandowski is voetballen makkelijk voor Milik

Reacties

Toen Arek Milik zich in november voor het laatst meldde bij de Poolse nationale ploeg, had de 22-jarige spits in de eerste zeventien duels van het seizoen slechts zes keer gescoord voor Ajax. Vijf maanden later staat zijn vizier op scherp. En dat terwijl Milik zich aan de zijde van Robert Lewandowski toch al als een vis in het water voelt.

Met Lewandowski is voetballen makkelijk voor Milik

Milik had tijdens de eerste seizoenshelft nog moeite om optimaal te renderen in het systeem met drie aanvallers dat trainer Frank de Boer al jaren hanteert. De laatste vijf duels vond de clubtopscorer het net opeens heel makkelijk. Zijn openingstreffer tegen PSV van afgelopen zondag na ruim een minuut was alweer zijn zevende in zijn laatste vijf Eredivisie-wedstrijden. Het seizoentotaal van Milik staat daarom inmiddels op zestien competitietreffers, een record sinds De Boer in het seizoen 2010/11 trainer van Ajax werd.

Dat belooft wat voor de oefeninterland die Polen woensdagavond speelt tegen Servië, waar de onrust regeert na afzeggingen van Dusan Tadic en Ajacied Nemanja Gudelj. Sinds de start van de EK-kwalificatiereeks scoorde Milik acht keer in dertien interlands, waaronder een belangrijke goal tegen Duitsland (2-0) op 11 oktober 2014. In diezelfde periode scoorde Lewandowski bijna twee keer zo veel (vijftien keer), maar dat neemt niet weg dat Milik profijt heeft van de wisselwerking met de Bayern München-spits.

Intuïtie
'Robert Lewandowski en ik reageren voortdurend op elkaars bewegingen', zei Milik eind vorig jaar in een interview in Voetbal International. 'We bespelen de ruimtes voorin en zodra we een voorzet of een pass kunnen verwachten, duiken we samen het strafschopgebied in. Daar hoeven we onderling niet veel over te praten, we doen het vooral op intuïtie. We voelen elkaar goed aan. In mijn ogen is voetbal heel simpel. Je kunt het zo moeilijk maken als je wilt.'

De Poolse vreugde is groot als Arek Milik op 11 oktober 2014 de score heeft geopend in het EK-kwalificatieduel met Duitsland.
De Poolse vreugde is groot als Arek Milik op 11 oktober 2014 de score heeft geopend in het EK-kwalificatieduel met Duitsland.

Waar Milik bij Ajax in het vaste stramien van het 4-3-3-systeem zijn goals moet maken, geniet hij in het elftal van bondscoach Adam Nawalka meer vrijheid. 'Op papier is Lewandowski de diepste spits en sta ik daar vlak achter. In de praktijk kun je dat papiertje snel weer vergeten. Zodra de bal rolt, gaan we allebei op zoek naar de ruimtes waarin we gevaarlijk kunnen zijn. De ene keer ben ik de diepe spits, het andere moment Robert, bovendien zoeken we beurtelings de flanken op.'

Het geeft hem de vrijheid die Milik in Amsterdam soms mist. 'In het systeem van Ajax, met vleugelspelers, is mijn speelruimte beperkter.' Hoewel hij ook in die rol steeds makkelijker scoort, vormen de interlands tegen Servië en Finland daarom een prettig intermezzo. Spelen aan de zijde van Lewandowski, dit seizoen al 36 keer trefzeker in alle competities voor Bayern München, kan onmogelijk een slechte uitwerking hebben op de stijgende lijn die Milik ook bij Ajax heeft ingezet.

En hoeveel bondscoaches kunnen komende zomer op het EK nu zeggen dat ze twee spitsen in hun selectie hebben die zo makkelijk scoren én zo graag samen spelen? Het ontzag voor het Poolse spitsenduo zal bij Duitsland, Noord-Ierland en Oekraïne - de drie tegenstanders in de poulefase - alleen maar groeien als Milik en Lewandowski niet alleen samen, maar ook bij hun clubs nog even doorgaan met scoren. Woensdagavond kan het Poolse koningskoppel alvast warmdraaien tegen Servië.

Productie Arek Milik en Robert Lewandowski in 2015/16
Speler Competitie Beker Europa Interlands Totaal
Arek Milik 16 0 3 3 22
Robert Lewandowski 25 3 8 8 44
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.