Ajax na zege bij PSV op pole-position in titelstrijd

Dankzij een zege in het hol van de leeuw heeft Ajax het initiatief overgenomen van PSV in de titelrace. Ajax had het na een bliksemstart moeilijk, maar trok na rust de overwinning over de streep: 0-2.

Ajax-trainer Frank de Boer besloot Arek Milik voor het eerst dit seizoen een kans te geven in een Nederlandse topwedstrijd en de Poolse spits betaalde dat vertrouwen razendsnel terug. Milik rook zijn kans toen Jürgen Locadia een duel verloor en maakte een loopactie richting de tweede paal. Joël Veltman snapte dat hij haast moest maken en leverde een panklare voorzet af. Met een schitterende kopbal maakte Milik het af, waarmee hij de eerste speler werd die onder De Boer vijf duels op rij scoorde in de Eredivisie.

PSV domineerde ondanks deze snelle tegenslag het grootste deel van de eerste helft. Ajax kwam nauwelijks onder de druk van de Eindhovenaren uit en dat veldoverwicht leverde PSV een aantal mogelijkheden op om de stand gelijk te trekken. Jasper Cillessen had echter een antwoord op een poging van Luuk de Jong uit een moeilijke hoek en Héctor Moreno schoot uit kansrijke positie over. Ook Davy Pröpper en Locadia hadden het vizier niet op scherp staan. Andrés Guardado en Luciano Narsingh, die de voorkeur kreeg boven Gastón Pereiro, dachten recht te hebben op een strafschop, maar scheidsrechter Björn Kuipers weigerde de bal op de stip te leggen.

Vlak voor rust liet Milik tot twee keer toe de kans liggen om een mokerslag uit te delen aan PSV. Milik kon alleen af op Jeroen Zoet na een schitterende actie van Amin Younes, maar de PSV-doelman bleef rustig en won dat gevecht. Na halfslachtig ingrijpen van Moreno bij een vrije trap van Lasse Schöne dook Milik opnieuw op in gevaarlijke positie, maar dit keer knalde hij over.

Arek Milik verzuimt op slag voor rust de marge te verdubbelen voor Ajax. Hij mikt met rechts over.

Direct na de hervatting beet Ajax opnieuw van zich af. Nemanja Gudelj plaatste de bal na een goede actie net naast de paal. Voor PSV volgde een nieuwe tegenslag met het uitvallen van Locadia, die na een uur geblesseerd naar de kant ging en werd afgelost door Maxime Lestienne. Een interlanddebuut tegen Frankrijk of Engeland staat daarmee op de tocht voor de PSV-aanvaller. Vlak voor zijn noodgedwongen wissel was Locadia nog gestuit op Cillessen. De Jong schoot de rebound wild over.

In de 67ste minuut deed PSV het net wél bollen, maar deze goal werd afgekeurd wegens buitenspel. Dat was een grote opluchting voor Mitchell Dijks, die zich de kaas van het brood liet eten door Narsingh en daarmee de 1-1 leek in te leiden. Dat feest ging voor PSV - door een laat vlagsignaal - dus niet door.

Een dubbele wissel van De Boer bleek vervolgens doorslaggevend. De Ajax-coach bracht Viktor Fischer en Anwar El Ghazi in de ploeg en laatstgenoemde sloeg direct toe. El Ghazi vond na een snelle uitbraak de verre hoek en stelde daarmee een kwartier voor tijd de Amsterdamse overwinning veilig. PSV kon na deze 0-2 niets meer uitrichten en scoorde voor het eerst in 55 Eredivisie-wedstrijden niet.

De zege in de directe confrontatie kan wel eens beslissend blijken in de titelstrijd, want Ajax stoot PSV van de koppositie. De Amsterdammers hebben nu een marge van twee punten op de regerend kampioen, met nog zes wedstrijden op het programma.