Messi moet nu bewijzen dat Argentinië niet zonder hem kan

Reacties

Lionel Messi was na de verloren Copa América-finale tegen Chili de gebeten hond bij het Argentijnse volk, maar dat weet inmiddels wel beter. Zonder de steraanvaller van Barcelona liet de ploeg van bondscoach Gerardo Martino al zeven punten liggen in de WK-kwalificatiereeks. Met Messi weer in de selectie moet de wederopstanding worden ingezet tijdens het weerzien met Chili.

Messi moet nu bewijzen dat Argentinië niet zonder hem kan

Messi had Argentinië begin juli met drie assists in de halve finale tegen Paraguay (6-0) naar de eindstrijd geleid, maar daarin maakte de 28-jarige nummer 10 niet het verschil. Ondanks een rake penalty van Messi ging Chili er in eigen land vandoor met de hoofdprijs door na strafschoppen met 4-1 te winnen. De kritiek daalde neer op de aanvoerder van de Argentijnse nationale ploeg.

Messi zou zijn status niet waarmaken als hij in het blauwwitte shirt speelt. Maar na een 2-0 nederlaag in eigen huis tegen Ecuador en gelijke spelen tegen Paraguay (0-0) en Brazilië (1-1) is Martino, die zijn ster altijd is blijven verdedigen, dolblij dat de technisch bijna perfecte linkspoot weer terug is. 'Ik denk dat we het er allemaal over eens zijn dat Messi de enige is die verzekerd is van een basisplaats.'

Aan Messi de taak om zijn uitstekende vorm bij Barcelona, getuige 24 (!) doelpunten in 2016, te vertalen naar de nationale ploeg. 'Messi's aanwezigheid werkt kalmerend, motiverend en is altijd noodzakelijk', zei Martino woensdag tijdens een persconferentie. Dat hij er weer bij is zorgt bij mij en bij iedereen voor opluchting. We misten hem tijdens de nederlaag tegen Ecuador, maar ook tegen Colombia.'

Sergio Agüero en Lionel Messi zullen de Argentijnse aanval waarschijnlijk leiden in het belangrijke WK-kwalificatieduel met Chili.
Sergio Agüero en Lionel Messi zullen de Argentijnse aanval waarschijnlijk leiden in het belangrijke WK-kwalificatieduel met Chili.

Omdat die laatste wedstrijd in een 1-0 overwinning eindigde, is Argentinië in ieder geval nog in de race voor een WK-ticket. De verliezend finalist van de laatste editie staat zesde. De eerste vier landen in Zuid-Amerika plaatsen zich rechtsreeks. 'Op basis van de huidige ranglijst zouden we het WK missen', weet Martino. 'We moeten allebei de wedstrijden winnen.'

Dat lijkt dinsdag thuis tegen Bolivia geen probleem te zijn, maar de uitwedstrijd tegen Chili is – zeker met de pijnlijke nederlaag van afgelopen zomer in het achterhoofd – nu al cruciaal. Ook bij de kampioen van Zuid-Amerika is veel veranderd. Succescoach Jorge Sampaoli is opgestapt na een conflict met het bestuur. De geboren Argentijn Juan Antonio Pizzi is zijn opvolger.

De oud-spits en Barcelona en voormalig international van Spanje mist door schorsingen Arturo Vidal, Jorge Valdivia en Eduardo Vargas tegen Argentinië en duwt de opponent van vannacht dan ook in de favorietenrol. 'Ik ben me er van bewust dat we een van de beste landenteams ter wereld treffen, maar ik heb vertrouwen.' Ook Argentinië mist met Javier Mascherano (geschorst) immers een steunpilaar.

Dat zal Martino achterin de nodige kopzorgen geven, maar de bondscoach heeft keuze te over als het gaat om het kiezen van een aanvalspartner voor Messi: Sergio Agüero of Gonzalo Higuaín. 'We hebben twee van de beste vijf spitsen ter wereld, maar ik zal een van hen moeten teleurstellen.' Dat wordt waarschijnlijk Higuaín, maar ook hij zal een lach niet kunnen onderdrukken als Messi Argentinië weer laat swingen.

Stand WK-kwalificatiereeks Zuid-Amerika
Land Duels Doelsaldo Punten
1. Ecuador 4 +7 12
2. Uruguay 4 +7 9
3. Brazilië 4 +3 7
4. Paraguay 4 +1 7
5. Chili 4 +0 7
6. Argentinië 4 -1 5
7. Colombia 4 -2 4
8. Bolivia 4 -3 3
9. Peru 4 -5 3
10. Venezuela 4 -7 0

De nummers 1 t/m 4 plaatsen zich rechtreeks voor het WK 2018 in Rusland. De nummer 5 speelt play-offs.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.