Messi en Suárez hebben vizier pas laat op scherp staan

Barcelona heeft na drie achtereenvolgende remises in de Primera División weer eens een zege geboekt. De landskampioen maakte op bezoek bij hekkensluiter Osasuna pas na rust het verschil: 0-3.

Voorafgaand aan speelronde vijftien in de Primera División was Osasuna de ploeg met gemiddeld het minste balbezit (43 procent), terwijl Barcelona deze ranglijst met een percentage van 64 juist aanvoerde. De Catalanen schroefden het cijfer alleen maar op; na 25 minuten had Barcelona 81 procent balbezit, een percentage dat in het restant redelijk stabiel bleef.

De Catalaanse dominantie uitte zich ook in kansen, maar niet in doelpunten. Al na enkele minuten had Luis Suárez zijn ploeg op voorsprong moeten zetten na een magistrale pass van Lionel Messi. De Uruguayaan schoot evenwel voorlangs, waarna hij even later de paal raakte. Ook Messi zelf maakte zich in wellicht zijn laatste wedstrijd als Gouden Bal-houder - maandag wordt de winnaar van 2016 bekendgemaakt - schuldig aan het missen van mogelijkheden.

Osasuna beperkte zich het gros van de wedstrijd tot tegenhouden, maar dat wilde niet zeggen dat de thuisploeg helemaal geen gevaar stichtte. Oriol Riera kwam voor rust enkele millimeters tekort om de bal binnen te glijden en vlak na de hervatting stiftte Sergio León van grote afstand op de lat. Barcelona bleef evenwel de dominante partij en de 0-1 na een klein uur kwam niet uit de lucht vallen. Suárez tikte binnen na een loepzuivere pass van Jordi Alba, die op zijn beurt werd gelanceerd door Messi.

Lionel Messi miste veel kansen in de eerste helft.

Diezelfde Argentijn verdubbelde in de 72ste minuut de marge door van dichtbij af te ronden na opnieuw een aanval over links met Alba als een na laatste station. Barcelona geloofde het verder wel en leek met een 0-2 zege huiswaarts te keren. Messi had daar evenwel andere gedachten over. De Argentijn stuurde in de blessuretijd nog enkele verdedigers het bos in en schoof de derde goal binnen. Messi staat nu op elf treffers in La Liga, één meer dan Suárez en Cristiano Ronaldo.

Barcelona verstevigde door de overwinning de tweede plaats in La Liga. De achterstand op koploper Real Madrid bedraagt nu drie punten. De Koninklijke treedt zaterdagavond (aftrap 20.45 uur) voor eigen publiek aan tegen Deportivo La Coruña.