Real Madrid slaat aanval Barcelona af in povere Clásico

Real Madrid heeft aartsrivaal Barcelona van een zege gehouden in El Clásico. Sergio Ramos voorkwam in de slotfase een nederlaag en bepaalde de eindstand op 1-1 in Camp Nou.

Barcelona was in de 232ste editie van El Clásico de jager, Real de prooi. Zes punten was het verschil tussen de grootmachten voor de aftrap en de Catalanen hadden in eigen huis wat goed te maken na gelijke spelen tegen Málaga en Real Sociedad. Het elftal van Luis Enrique slaagde daar voor rust allerminst in. De aanvallende onmacht viel op bij afwezigheid van Andrés Iniesta, die na zijn knieblessure toch niet fit genoeg was om te starten. Pover was het spel van Barça. Het was Real dat in het hol van de leeuw het gevaarlijkst werd en de meeste doelpogingen had.

Al vroeg klonk de roep van de Madrilenen om een strafschop. Lucas Vázquez werd naar de grond gewerkt door Javier Mascherano, maar arbiter Carlos Clos Gómez wilde van niets weten. Een schot van Karim Benzema werd geblokt, een kopbal van Raphaël Varane werd gepakt door Marc-André ter Stegen en de doelman bracht ook redding op een knal van Cristiano Ronaldo richting de korte hoek. Barcelona stelde er behalve een poging van Luis Suárez uit de draai bijzonder weinig tegenover.

El Pistolero
Hoe anders was het in de tweede helft. Al snel dook de thuisploeg op in het strafschopgebied. Een voorzet van Luis Suárez werd nog weggewerkt, maar enkele minuten later was het raak. Varane verloor Suárez uit het oog bij een vrije trap van Neymar en El Pistolero kopte – al dan niet in buitenspelpositie - raak: 1-0. In het zadel geholpen door de openingstreffer van de Uruguayaan, die tegen Real zijn negende doelpunt van het seizoen maakte in La Liga, nam Barcelona met steeds meer overtuiging het initiatief.

Luis Enrique zag na een uur de kans schoon Iniesta zijn rentree te laten maken ten koste van Ivan Rakitic. Zinedine Zidane antwoordde even later door Casemiro binnen de lijnen te brengen voor Isco. Het bleek niet de manier om het Catalaanse offensief te stuiten. Sterker, Real kroop halverwege de tweede helft door het oog van de naald. Neymar stuurde Dani Carvajal het bos in en schoot vervolgens oog in oog met Keylor Navas over. Enkele minuten later blokte Varane ternauwernood een poging van de Braziliaan.

Real scoorde op 27 februari van dit jaar voor het laatst niet in de competitie, toen werd tegen Atlético Madrid ook voor het laatst verloren door De Koninklijke. Zaterdagmiddag leek er voor de bezoekers geen ontkomen aan. Iedere stap extra naar voren resulteerde in meer ruimte en dus ook meer gevaar voor Barcelona. Lionel Messi verzuimde de titanenstrijd tien minuten voor het einde in het slot te gooien. De Argentijn schoot voorlangs.

Zidane bracht Marco Asensio binnen de lijnen om voor een impuls te zorgen en stuurde met Mariano Díaz nog een extra spits het veld op. Het was Ramos die voor de bevrijding zorgde. Bij zijn eerste kans in de slotfase kopte de aanvoerder over, bij de tweede mogelijkheid was het raak. Op aangeven van de uitblinkende Luka Modric knikte Ramos de bal voorbij Ter Stegen: 1-1.

Beenhakker
De aanval van Barcelona op de riante uitgangspositie van Real werd zo met succes afgeslagen. Het verschil tussen de koploper en de kampioen van vorig seizoen bedraagt nog zes punten. Real is nu liefst 33 wedstrijden ongeslagen. Alleen Leo Beenhakker deed het in dat opzicht ooit beter bij Real dan Zidane. Don Leo verloor 34 keer op rij niet in 1988/89.