Mbappé: wonderkind en hoop van AS Monaco in Europa

Reacties

Hij is net vier maanden achttien. Een piepjonge prof die zich met een daverende kracht op het hoogste niveau heeft gepresenteerd en ook nog eens over de juiste mentaliteit en omgeving blijkt te beschikken. Dinsdagavond (20.45) rekent AS Monaco in de Champions League tegen Borussia Dortmund weer op de talentvolle Kylian Mbappé.

Mbappé: wonderkind en hoop van AS Monaco in Europa

Mbappé is een fenomeen. 'Hij is een uitzonderlijk talent', wist Arsène Wenger al toen de tiener zich in februari en maart tegen Manchester City voor het eerst op het allerhoogste niveau manifesteerde. 'Ik hoop dat alle aandacht die hij nu krijgt van de grote clubs geen negatieve invloed zal hebben op zijn toekomst.'

Mbappé sierde de afgelopen weken de covers van alle Franse sportbladen. Ook in de Engelse en Spaanse pers kreeg het wonderkind van AS Monaco volop aandacht. Een Catalaanse krant kopte zelfs: 'Barça is verliefd op Mbappé.' Ook zijn eigen ploeggenoten kijken met plezier naar de jonge dribbelaar. Linksback Benjamin Mendy vatte het als volgt samen: 'Ik zal later tegen mijn kinderen kunnen zeggen dat ik met Kylian Mbappé heb gevoetbald vóór zijn twaalf Gouden Ballen.'

Sponsorcontract Nike op zijn dertiende
In de afgelopen dertig jaar is het nooit gebeurd dat een achttienjarige zo veel doelpunten maakte in de Ligue 1. Dit seizoen maakte de linkeraanvaller gemiddeld één goal om de 82 minuten op het hoogste Franse niveau. In de Champions League scoorde hij zowel uit als thuis tegen Manchester City. Het was het tweeluik in de achtste finale waarin de naam Mbappé voor de meeste liefhebbers een silhouet kreeg.

En toch komt Mbappé niet helemaal uit het niets, de meeste scouts in Europa kennen hem al lang. Op zijn dertiende bood Nike hem al een sponsorcontract aan. Dat is ongezien voor die leeftijd. Een jaar later mocht hij op stage komen bij Real Madrid en Chelsea. Ondanks de interesse van die clubs koos hij ervoor om in Frankrijk te blijven, zijn opleiding af te maken en zich als voetballer verder te ontwikkelen.

In de voetsporen van Henry
Eerst bij AS Bondy, de club in zijn geboortestad Bondy, nabij Parijs, en vanaf 2013 bij AS Monaco. Daar werd hij op 2 december 2015 de jongste debutant ooit voor de Monegaskische club. Toen hij inviel in de wedstrijd tegen Caen, was hij zestien jaar en 347 dagen oud. Dat betekende een verbetering van het record van Thierry Henry (zeventien jaar en veertien dagen). Ruim een jaar geleden, op 20 februari 2016, scherpte hij een ander record van Henry aan: dat van jongste doelpuntenmaker ooit in de Ligue 1.

Sportfamilie
Ondanks de hype die hij heeft losgemaakt, is Mbappé niet naast zijn schoenen gaan lopen. Reda Hammache, een voormalige scout van AS Monaco, vertelde onlangs in France Football: 'Zijn familie beheert zijn carrière op een magistrale manier.’ Zijn vader Wilfrid houdt het sportieve gedeelte in de gaten, zijn moeder Fayza, een ex-handbalspeelster van hoog niveau, doet de marketing, en zijn halfbroer Jirès Kembo en zijn oom Pierre geven hem ook waar nodig advies.

Die laatste was vroeger technisch directeur van Sedan en is nu een erkende coach in de Parijse regio. Hij zegt: 'Kylian beseft heel goed dat wat hem nu overkomt iets uitzonderlijks is. Maar het voetbal blijft een spel voor hem en hij blijft een heel eenvoudige jongen. Hij kijkt de hele dag voetbal. Toen hij klein was, kende hij al meer spelers dan ik.' En intussen kent iedereen Kylian Mbappé. (Steven van Herpe)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.