Matig Ajax legt druk bij Feyenoord na goals Klaassen en Younes

Ajax heeft met pijn en moeite drie punten overgehouden aan de uitwedstrijd tegen Roda JC Kerkrade: 0-2. De Limburgers kregen misschien wel de beste kansen, maar bleven zonder punten achter.

Roda JC haalde in januari negen nieuwe spelers in huis, maar stelde er tegen Ajax slechts één op: Mohamed El Makrini. Trainer Yannis Anastasiou koos ervoor om de spelers die vorige week met 4-0 wonnen van Excelsior een nieuwe kans te geven en dat bleek geen verkeerde zet, want de Limburgers kregen tegen Ajax de betere kansen.

Ajax had in Kerkrade wel het meeste balbezit, maar werd maar niet gevaarlijk. Schotjes van Lasse Schöne en Hakim Ziyech verontrustten doelman Benjamin van Leer geen moment. In de 38ste minuut was de grootste kans van de eerste helft er voor Dani Schahin, die alleen op keeper André Onana af mocht. De Kameroener bracht redding, al besloot de assistent-scheidsrechter na wel heel veel bedenktijd ook om alsnog voor buitenspel te vlaggen.

Ook na rust kwam Roda sterk uit de startblokken tegen het slap spelende Ajax. Mitchell Paulissen schoot na een vloeiende aanval in het zijnet. Een dure misser, want twee minuten later kwam Ajax uit het niets op voorsprong. Een voorzet van Ziyech werd door Kasper Dolberg met de borst klaargelegd voor Klaassen, die vanaf een meter of elf afdrukte: 0-1.

De nieuwe Roda JC-eigenaar Aleksei Korotaev en consultant Nicolas Anelka zagen Roda JC een prima indruk maken tegen Ajax.

Het doelpunt zorgde er niet voor dat Ajax beter ging spelen in het Parkstad Limburg Stadion. Sterker nog, het was Roda dat met invaller Athanassios Papazoglou op zoek ging naar de gelijkmaker. Het leverde twee gigantische kansen op voor Abdul Ajagun, die twee keer oog in oog kwam te staan met Onana, maar beide keren tot verbijstering van de Roda-fans voorlangs schoot.

Bosz probeerde met het inbrengen van Abdelhak Nouri wat schwung in zijn elftal te brengen, maar Ajax grossierde vooral in balverlies. Toch kreeg het via Amin Younes nog een gigantische kans. De Duitser schoot echter op de onderkant van de lat. Het slotoffensief van Roda, met invallers Gyliano van Velzen en Simeon Raykov, liet Ajax zweten, maar niet buigen. Uitgerekend Younes maakte in de derde minuut van de extra tijd de 0-2, op een moment dat Roda allang niet meer aan verdedigen dacht. Het was pas het eerste doelpunt van het seizoen voor de Duitse aanvaller, die zichtbaar opgelucht was na zijn treffer.

Door de zwaarbevochten zege heeft Ajax de achterstand op koploper Feyenoord teruggebracht tot twee punten, maar de Rotterdammers kunnen daar weer vijf punten van maken door zondagmiddag de uitwedstrijd tegen FC Twente (14.30 uur) te winnen. Nummer drie PSV heeft drie punten minder dan Ajax, dat na 21 wedstrijden 49 punten heeft.