Matig Ajax doet slechte zaken in jacht op kwartfinale

Ajax weet dat het volgende week in de return tegen Dnjepr Dnjepropetrovsk moet winnen om de kwartfinale van de Europa League te bereiken. In Kiev gingen de Amsterdammers met 1-0 onderuit.

Het veld van het Olympisch Stadion van Kiev lag er in aanloop naar het duel al dramatisch bij en werd er door de regenval gedurende de wedstrijd ook bepaald niet beter op. Ajax wist zich met de lastige omstandigheden maar moeilijk raad, kwam nauwelijks tot soepele aanvallen, maar heeft de kansen op het bereiken van de laatste acht nog wel in eigen hand.

De Amsterdammers waren in de eerste helft alleen vlak na het beginsignaal en pal voor rust echt gevaarlijk. Thulani Serero slaagde er al vroeg niet in de bal over keeper Denis Boiko heen te lepelen, terwijl Joël Veltman op slag van rust vanaf twee meter hoog over schoot. De verdediger verzuimde daarmee de gelijkmaker op het bord te zetten: Roman Zozulya zorgde na een klein half uur voor de Oekraïense voorsprong.

Ajax-keeper Jasper Cillessen ziet hoe het schot van Roman Zozulya (niet zichtbaar) in de lange hoek verdwijnt: 1-0.

Door Ricardo Kishna en Daley Sinkgraven na een uur spelen het veld in te sturen als vervangers van Lasse Schöne en Serero probeerde trainer Frank de Boer het tij te keren, maar even later was het aan de andere kant bijna 2-0. Dat dat niet gebeurde was te danken aan Jasper Cillessen, die een kopbal van Zozulya van dichtbij met het nodige kunst- en vliegwerk wist te pakken.

Ajax probeerde zichzelf in de slotfase nog wel een betere uitgangspositie voor de return te verwerven, maar ondanks wat speldenprikjes en een mogelijkheid voor de te lang wachtende Kishna bleef het bij 1-0. Lichtpuntje voor Ajax is dat Dnjepr volgende week in een uitverkochte Arena niet kan beschikken over rechtsback Artem Fedetskiy, aanvoerder Ruslan Rotan en doelpuntenmaker Zozulya: zij stonden op scherp en kregen donderdag geel.