Márquez baalt van Robben: 'Het was geen penalty'

In navolging van bondscoach Miguel Herrera heeft ook Rafael Márquez zijn afschuw uitgesproken over het gedrag van Arjen Robben. Volgens de ervaren Mexicaan, voor wie het toernooi in Brazilië zijn vierde WK-deelname was, ging de Oranje-aanvaller te gemakkelijk naar de grond.

In de achtste finale draaide Oranje in de slotfase een 0-1 achterstand om. Eerst was het Wesley Sneijder met de gelijkmaker in de 88ste minuut, waarna Robben de aanleiding was voor de strafschop waaruit invaller Klaas-Jan Huntelaar voor de winnende goal zorgde. Márquez maakte volgens scheidsrechter Pedro Proença uit Portugal een overtreding die goed was voor een strafschop.

'Maar het was zeker geen penalty', zo meende de 35-jarige verdediger direct na afloop. 'Daar ben ik van overtuigd. Ik raakte met mijn voet de grond, maar niet Robben. Als je Robben een beetje kent, dan weet je dat hij zich bij tien van de vrije trappen die hij krijgt, vijf keer laat vallen.'

De uiteindelijk gegeven strafschop was al de vierde keer dat Robben om een penalty vroeg. In de eerste helft keek hij na een vermeende handsbal vragend naar Proença, die er toen nog niet aan wilde. Op slag van rust had Robben wel een strafschop moeten hebben toen eerst Márquez hem aantikte, maar daarna Hector Moreno het been van de Oranje-aanvaller wegveegde. Een struikelpartij werd na rust niet beloond, totdat Proença in blessuretijd wel overstag ging. Márquez erkende dat het incident vlak voor rust een strafschop was. 'Maar het voorval vlak voor het laatste fluitsignaal zeker niet', besloot de verdediger, die zijn laatste WK-duel zo in mineur afsloot.

Door de benutte penalty van Huntelaar was ook doelman Guillermo Ochoa geslagen. De Mexicaanse doelman had juist nog enkele katachtige reddingen verricht, maar moest uiteindelijk capituleren. Als troost werd hij door de FIFA uitgeroepen tot Man van de Wedstrijd. Dat kon hem maar nauwelijks opvrolijken. 'Het is gewoon heel zuur als je op deze manier verliest.'

Volg Oranje op de voet met VI Premium. Nu de eerste twee maanden met 50% korting.