Manchester City buigt voor assistkoning Özil

Arsenal heeft een belangrijke slag geslagen in de strijd om de Engelse landstitel. Manchester City werd in Londen met 2-1 verslagen dankzij uitblinkers Mesut Özil en Petr Cech.

Arsenal kampt dit seizoen met veel blessureproblemen, maar de man op wie The Gunners in aanvallend opzicht altijd kunnen terugvallen is Özil. De Duitser is bezig aan zijn beste seizoen ooit en gaf tot aan het duel met City al dertien assists.

Ook City had geen vat op de assistkoning uit Gelsenkirchen. De bezoekers gaven de begaafde linkspoot een paar keer te veel ruimte en dat kwam hen duur te staan. In de 33ste minuut gaf Özil een pass op Theo Walcott, die vervolgens vanaf de rand van de zestien prachtig uithaalde met een schot in de verre hoek: 1-0. Op slag van rust gaf Özil alweer zijn vijftiende assist. Hij gaf een subtiele steekpass op Olivier Giroud (foto onder), die City-doelman Joe Hart kansloos liet: 2-0.

Het was een opvallende tussenstand, want City was in de eerste helft de betere partij geweest in het Emirates Stadium. Cech had zoals zo vaak dit seizoen defensief het verschil gemaakt voor Arsenal met een paar sublieme reddingen. De enkele keer dat de Tsjechische doelman geen antwoord paraat had, schoot Kevin De Bruyne rakelings naast.

In het begin van de tweede helft was City nergens meer. Joel Campbell en Giroud kregen al vroeg in het tweede bedrijf grote mogelijkheden om Arsenal nog steviger in het zadel te helpen, maar hadden het vizier niet op scherp staan. In de zestigste minuut zetten Özil en Campbell een prachtige aanval op, maar Ramsey liet na deze van een passende bekroning te voorzien.

Daardoor moest Arsenal in de slotfase nog billenknijpen, want Yaya Touré bracht de stand in de 82ste minuut op 2-1. Hij plaatste de bal vanaf achttien meter op grandioze wijze in de kruising. Verder dan de aansluitingstreffer kwam City echter niet, ondanks nog een aardige mogelijkheid voor Touré. Arsenal dicht door de zege het gat tot koploper Leicester City tot op twee punten. Manchester City moet voorlopig pas op de plaats maken en staat derde met vier punten minder dan The Gunners.