Man van de Wedstrijd: bij Fabianski valt er niets te halen

Na ieder EK-duel wijst VI een Man van de Wedstrijd aan. Bij het duel Oekraïne - Polen (0-1) was dat Lukasz Fabianski.

270 minuten voetbal, nul tegentreffers. Het zijn de ijzersterke statistieken die Polen kan overleggen na de groepsfase. Dat het zelf slechts twee keer wist te scoren en uiterst pover naar voren voetbalt, is van ondergeschikt belang.

Ook vanavond, in een duel zonder vermaak, liet Polen zich nauwelijks uit de tent lokken. Slechts 36 procent balbezit had de ploeg, maar geen speler die zich daar druk om maakte. En zeker doelman Lukasz Fabianski niet. De doelman van Swansea City krijgt door blessureleed van Wojciech Szczesny de kans om zich te profileren onder de lat en vult die rol met verve in.

In de tweede helft deed Oekraïne er alles aan om toch nog een keer tijdens het EK tot scoren te komen. Daarbij was de ploeg volledig afhankelijk van de grillen van spelmaker Yevhen Konoplyanka. De aanvaller van Sevilla nam Fabianski veelvuldig van afstand onder vuur, maar vanuit welke hoek hij het ook probeerde, steeds gaf de doelman een duidelijk signaal af dat er bij hem niets te halen viel.

Met een oerdegelijk spelconcept en een sterke tactiek bij balverlies kan Polen vol vertrouwen richting de achtste finales gaan. Daarbij weet het bovendien dat het kan terugvallen op een betrouwbare doelman. Niet een veldspeler, maar Fabianski stond vanavond symbool voor de kracht van Polen. De kunst om op de nul te spelen is nou eenmaal een cruciale basis om ver te komen in een toernooi.