Het talent bij Engeland komt er tot nu toe niet uit

Engeland gaat als nummer twee naar de achtste finale van het EK na een gelijkspel (0-0) tegen Slowakije, dat nog even in de wachtkamer plaatsneemt. Namens VI analyseert Süleyman Öztürk het duel.

Groep B, derde ronde
20 juni 2016
Saint-Étienne, Stade Geoffroy-Guichard

Dit stukje gaat over iets wat eigenlijk moeilijk te analyseren valt. Want waar hebben we nu precies naar zitten kijken? Slowakije-Engeland was iets wat op een voetbalwedstrijd moest lijken, maar het nooit echt werd. Slowakije hoefde niet, want wist dat het aan vier punten zeer waarschijnlijk genoeg heeft voor een plek bij de laatste zestien. Missie volbracht. Engeland wilde vooral niet verliezen omdat het anders in de achtste finale mogelijk op Duitsland stuit.

Zo is dit EK met 24 landen uitgemond in een wiskunde-oefening. Als, dan, indien. Het is terug te zien in de manier waarop ploegen aan wedstrijden beginnen. De kijker is de dupe van de veranderde opzet. De groepsfase is nog net geen worsteling aan het worden.

Het voetbal van Engeland dan. Vooraf waren de verwachtingen hooggespannen, maar tot nu toe komt het talent er niet uit. Dat is ook lastig als een tegenstander zich ingraaft en geen intentie heeft om te voetballen. De Slowaken vonden het tot op zekere hoogte prima dat de bal rondging. Roy Hodgson stelde dit keer Jamie Vardy wel vanaf het begin op, maar schoof daar achter met posities en namen. Een daadwerkelijke sterkte-zwakteanalyse van de Engelse basiself is daardoor lastig. Duidelijk is dat Jack Wilshere niet klaar is voor een eindronde. De middenvelder van Arsenal, lang geblesseerd geweest, bleek veel minder vast dan Wayne Rooney. De omzetting van in de tweede helft, Rooney voor Wilshere, kwam niet onverwacht.

Hodgson toonde zich na afloop tevreden. Hij had drie wedstrijden gezien waarin zijn ploeg domineerde en op de helft van de tegenstander speelde. Daar zit echter wel een maar aan vast. Engeland kreeg 270 minuten lang de ruimte om te voetballen omdat de tegenstand hen het initiatief liet.

Het veldspel is verzorgd, on-Engels bijna, maar nu komt het aan op het omzetten van dat overwicht in kansen en doelpunten. Anders lonkt een nieuw penaltytrauma.