B-keus Engeland bijt zich stuk op Slowakije

Engeland is op de laatste speeldag de eerste plaats in Groep B kwijtgeraakt. Tegen Slowakije, dat ook zo goed als zeker is van een plek in de achtste finale van het EK, kwam het niet verder dan 0-0.

Engeland was vooraf al zo goed als zeker van een plek in de kwartfinale, waardoor enkele basisspelers rust kregen. Dele Alli, Harry Kane, Wayne Rooney, Danny Rose, Raheem Sterling en Kyle Walker verloren hun basisplaats. Jamie Vardy begon voor het eerst dit EK in de basis en de spits van Leicester City, tegen Wales als invaller nog trefzeker, kreeg al na vijf minuten een goede mogelijkheid op aangeven van Nathaniel Clyne.

Na ruim een kwartier dook Vardy alleen op voor Matus Kozacik, maar de doelman van Slowakije redde uitstekend. Het grootste gedeelte van de eerste helft domineerde Engeland. Echt grote kansen leverde dat niet op. Slowakije bleef redelijk eenvoudig op de been. Na rust moest Joe Hart wel een paar keer in actie komen. Vooral toen Chris Smalling de bal te kort op zijn keeper terugspeelde hield Engeland zijn adem in.

Maar de grootste kansen waren voor The Three Lions. Clyne stuitte op Kozacik, terwijl een inzet van de kort daarvoor ingevallen Alli door Martin Skrtel van de lijn werd gehaald. Kane en Rooney kregen in de slotfase ook nog speeltijd, maar zij konden niet verhinderen dat de wedstrijd in Saint-Étienne onbeslist eindigde.

Door het gelijkspel eindigt Engeland met vijf punten uit drie duels als tweede in Groep B. De ploeg van bondscoach Roy Hodgson werd gepasseerd door Wales, dat Rusland met 3-0 versloeg. Slowakije zal met vier punten hoogstwaarschijnlijk tot de beste nummers drie behoren en plaatst zich dan ook voor de achtste finale.

Eindstand Groep B
Wales 3-6 (+3)
Engeland 3-5 (+1)
Slowakije 3-4 (0)
Rusland 3-1 (-4)
Lees op VI.nl de analyse van deze wedstrijd en meer over de Man van de Wedstrijd. Ons liveblog over de duels van vanavond is hier te lezen.