Madrileen Morata doet Real pijn en schiet Juve naar finale

Juventus heeft zich voor het eerst sinds 2003 geplaatst voor de finale van de Champions League. Álvaro Morata zorgde voor de beslissing tegen zijn oude club Real Madrid (1-1). Net als vorige week was de Spaanse spits goud waard voor de Italianen.

Door de 2-1 nederlaag van vorige week in Turijn was er eigenlijk weinig aan de hand voor De Koninklijke, want één keer scoren zou genoeg kunnen zijn. Vanaf het eerste fluitsignaal was duidelijk dat Real dit ook zo snel mogelijk wilde doen, want binnen een minuut kopte Gareth Bale al in kansrijke positie over. Ook toonden Karim Benzema (schot hoog over na knappe actie) en Cristiano Ronaldo (gevaarlijke vrije trap) zich in het eerste kwartier aan het front.

In de veertiende minuut zorgde Arturo Vidal voor het eerste gevaar namens de bezoekers, maar de Chileense middenvelder zag zijn inzet knap gekeerd worden door Iker Casillas. Toch had Real de controle over de wedstrijd en kwam het dankzij een cadeautje van Jonas Eriksson halverwege de eerste helft op voorsprong. De scheidsrechter gaf na een duikeling van James Rodríguez, die licht werd geraakt, een strafschop. Cristiano Ronaldo schoot vanaf elf meter feilloos binnen.

Het betekende zijn 307de doelpunt in dienst van Real Madrid, waarmee de Portugees op gelijke hoogte kwam met clubicoon Alfredo Di Stéfano. Alleen Raúl (323) scoorde meer in de clubhistorie. Door de treffer van Cristiano Ronaldo stond de ploeg van trainer Carlo Ancelotti ineens virtueel in de finale. Real liet daarna Juve wat meer komen, maar voor rust kwam de thuisclub niet meer in gevaar. Aan de andere kant waren Cristiano Ronaldo en Benzema nog wél gevaarlijk.

De beslissing in Estadio Santiago Bernabéu in de maak: Álvaro Morata haalt uit.

Ook in de tweede helft had Real Madrid lang weinig te duchten van Juventus, maar in de 57ste minuut kwam de ploeg van trainer Massimiliano Allegri vanuit het niets op gelijke hoogte. Na een vrije trap van Andrea Pirlo kopte Paul Pogba de bal goed terug op Morata, die via de grond Casillas passeerde. Net als vorige week deed de Spanjaard zijn ex-werkgever - afgelopen zomer kwam hij over van Real - pijn, maar juichen deed hij opnieuw niet (foto).

Door die treffer was Real Madrid weer aan zet en de thuisclub kreeg ook een aantal goede mogelijkheden. Gareth Bale had al zijn criticasters stil kunnen krijgen, maar de Welshman had geen geluk in de afronding. Cristiano Ronaldo werd knap aan banden gelegd door de Italiaanse defensie, want de Portugees kwam na de gelijkmaker van Morata nauwelijks in het stuk voor. Al had een voorzet van Cristiano Ronaldo binnengekopt moeten worden door Bale.

Javier Hernández werd door Ancelotti ingebracht voor Benzema, maar ook de Mexicaan kon het verschil niet maken. Uitgerekend een ex-Madrileen - Morata speelde van 2008 tot 2014 voor Real - zorgde voor de beslissing in de halve finale van de Champions League. Opnieuw lukt het de titelverdediger dus niet om ook het seizoen daarop de Champions League te winnen. Juventus bereikte voor de achtste keer in de clubhistorie de eindstrijd van het belangrijkste Europese toernooi. Net als opponent Barcelona maakt de club uit Turijn dit seizoen kans om de treble te winnen.