Maart 2012: ontslag Rutten, goals Robben, Messi-hype

Het kalenderjaar 2012 nadert zijn einde. Ook voor Voetbal International aanleiding terug te blikken op het voetbaljaar. We vervolgen onze serie met de maand maart.

Maart 2012: ontslag Rutten, goals Robben, Messi-hype


Ajax-verdediger Toby Alderweireld loopt vooruit op het vertrek van Jan Vertonghen naar Tottenham Hotspur, dat de Belgische verdediger van Ajax in het vizier heeft als defensieve versterking. 'Hij bewijst met zijn goede spel dat hij klaar is voor een volgende stap. Tottenham zou een mooie club zijn, hij heeft daar een goede kans om basisspeler te worden.'

Alderweireld blijkt een vooruitziende blik te hebben, want begin juli is de transfer van Vertonghen naar Spurs na veel gesteggel in kannen en kruiken. In de maanden daarvoor heeft de Belgische international aangetoond de Eredivisie te zijn ontgroeid door Ajax van achteruit naar de landstitel te stuwen. Ook in Londen is de 25-jarige verdediger dit seizoen een vaste basiskracht. <br /><br /> Chelsea ontslaat de afgelopen zomer nog voor vele miljoenen aangestelde manager André Villas-Boas, die zijn status als succescoach van FC Porto in Londen geen vervolg kan geven.

Dat Villas-Boas moet vertekken bij The Blues zorgt voor veel verontwaardiging bij collega-managers en spelers. Voormalig Chelsea-manager Luiz Felipe Scolari wijt de slechte resultaten niet aan de Portugees maar aan het spelersmateriaal. 'Villas-Boas is en blijft een kampioen. Zeker zeven spelers waren aan vervanging toe.'

Met diezelfde spelers wint Villas-Boas' opvolger Roberto Di Matteo twee maanden later echter de Champions League ten koste van Bayern München. Ondanks dat succes heeft ook Di Matteo inmiddels zijn biezen moeten pakken en is Rafael Benítez aangesteld als interim-manager tot het eind van het seizoen. <br /><br /> Lionel Messi vestigt een primeur in de Champions League door als eerste speler ooit vijf keer te scoren in een CL-wedstrijd. Het machteloze Bayer Leverkusen is het slachtoffer van de scoringsdrift van de Argentijnse steraanvaller en verliest met 7-1. In tegenstelling tot twee weken eerder durft geen enkele Leverkusen-speler van shirtje te ruilen met Messi.

In de heenwedstrijd had de jacht op het tricot van de 24-jarige linkspoot nog bizarre vormen aangenomen. De hype kwam aan het licht, doordat Gonzalo Castro, Manuel Friedrich en Michal Kadlec na afloop van de 3-1 thuisnederlaag meer bezig waren met het bemachtigen van Messi's shirt dan met de nederlaag, tot grote woede van Leverkusen-directeur Rudi Völler, die het tricot in beslag neemt en het op een veiling te koop aanbiedt. <br /><br /> Manchester City-manager Roberto Mancini spreekt voor het eerst zijn interesse uit in Arsenal-aanvaller Robin van Persie, die in de zomer desondanks naar stadgenoot Manchester United zal vertrekken, nadat hij zich met dertig goals tot topscorer van de Premier League heeft gekroond.

Het aanstaande vertrek van Van Persie is in de maand maart al onderwerp van gesprek. Zo stelt Arsenal-manager Arsène Wenger dat zijn ploeg niet zonder de Oranje-international kan. 'We kunnen het ons niet veroorloven een speler met zulke kwaliteiten te verliezen. Telkens komt hij weer met iets bijzonders.' <br /><br /> FC Groningen-aanvaller Género Zeefuik zegt in de rubriek 'Vijf Vragen Aan' op VI.nl Mario Balotelli als voorbeeld te zien, als hij moet antwoorden op de vraag of het niet aan hem vreet dat hij in zestien duels nog niet heeft kunnen scoren.

'Natuurlijk is het niet leuk. Ik ben gehaald om goals te maken. Zolang we winnen, heeft niemand het er overigens over dat ik niet scoor. Dat gezeik begint altijd pas als we verliezen. En wat dat betreft moet ik misschien wat meer als Mario Balotelli zijn, schijt aan de wereld hebben.'

Die houding zal Zeefuik in het seizoen 2012/13 nogmaals van pas komen, als de spits na aanhoudende kritiek op zijn zwaarlijvige postuur door trainer Robert Maaskant tijdelijk aan de kant wordt gehouden en een speciaal trainingsprogramma moet volgen om topfit te geraken. <br /><br /> PSV neemt na tweeënhalf seizoen afscheid van trainer Fred Rutten, die na drie opeenvolgende nederlagen tegen achtereenvolgens FC Twente (2-6), Valencia (2-4) en NAC Breda (1-3) geen vertrouwen meer geniet bij bestuur en supporters, die de spelersbus na de zeperd in Breda bij trainingscomplex De Herdgang opwachten en om uitleg vragen.

Phillip Cocu is de tijdelijke opvolger van Rutten, terwijl in de weken daarna de naam van de huidige PSV-coach Dick Advocaat rondzingt als kandidaat voor het nieuwe seizoen. Cocu keurt die keuze goed: 'Advocaat is een uitstekende en gedreven trainer met veel ervaring. Bovendien kent hij PSV goed.' <br /><br /> Arjen Robben verkeert in bloedvorm. Met een hattrick in het uitduel met Hertha BSC (6-0) tilt hij zijn officiële productie naar vijftig officiële goals in dienst van Bayern. In maart neemt hij uiteindelijk negen goals voor zijn rekening voor de Rekordmeister, die al zijn zeven wedstrijden wint in de derde maand van het jaar.

Robben rekent dankzij zijn uitstekende productie af met de kritiek van enkele Duitse voetbalcoryfeeën. Zo zou hij als linksbenige speler op de rechterflank te voorspelbaar en egoïstisch voetballen. 'Robben heeft zijn krediet verspeeld bij zijn teamgenoten. Hij is egoïstisch als zoveel anderen', meent Franz Beckenbauer al in februari.

Bayern-preses Uli Hoeness geeft tegengas aan Der Kaiser. 'Dankzij zijn egoïsme is hij juist van wereldklasse geworden. Hij moet het laten zoals het nu is.' Aansluitend spreekt Bayern-trainer Jupp Heynckes van een 'schijt-discussie', terwijl ploeggenoot Thomas Müller en collega-international Mark van Bommel Robben eveneens een hart onder de riem steken. <br /><br /> Fabrice Muamba wordt op 17 maart 2012 geveld door een hartaanval tijdens het FA Cup-duel van zijn club Bolton Wanderers met Tottenham Hotspur. In de eerste dagen na het incident ligt Muamba in kritieke toestand op de intensive care en wordt hij in een kunstmatig coma gehouden door de artsen, die hun zorgen uiten over zijn toestand. 'Zijn hart heeft lang stil gestaan, al met al kan je gewoon concluderen dat Muamba eigenlijk dood was.'

Muamba herstelt, ondanks de vrees voor fikse hersenschade, vervolgens voorspoedig. Hij kan na een aantal dagen alweer praten, zet na twee weken zijn eerste stappen en wordt een maand na het incident ontslagen uit het ziekenhuis. Tot voetballen komt het helaas niet meer. In augustus sluit Muamba een terugkeer als profvoetballer definitief uit. 'Het is verschrikkelijk nieuws, maar ik heb veel om dankbaar voor te zijn. Ik dank God dat ik nog leef.' <br /><br /> Terwijl het grote publiek nog niet op de hoogte is van het aanstaande afscheid van Ruud van Nistelrooy brengt de 35-jarige aanvaller met Málaga een laatste bezoek aan Santiago Bernabéu, het stadion waar hij tussen 2006 en 2010 furore maakte als aanvalsleider van De Koninklijke.

Zijn terugkeer naar Madrid levert hem een staande ovatie als eerbetoon aan zijn verdiensten voor Real. Van Nistelrooy is na afloop van zijn half uur durende invalbeurt sprakeloos: 'Ik kan het niet onder woorden brengen welk warm welkom ik heb gekregen in Bernabéu.'

Ook trainer José Mourinho heeft na het 1-1 gelijkspel lovende woorden voor Van Gol. 'Van Nistelrooy is een fantastische speler. Het is mooi dat het publiek hier zoveel warmte voelt voor een speler die zoveel betekend heeft voor deze club.' <br /><br /> Internazionale ontslaat trainer Claudio Ranieri na een reeks dramatische resultaten in 2012. De Nerrazzurri verliezen in de eerste drie maanden van het nieuwe jaar liefst acht van de zeventien officiële duels.

Opvolger is de 36-jarige Andrea Stramaccioni, die dan nog wordt aangesteld als interim-trainer maar later alsnog een contract tot medio 2015 tekent. Onder de 'Italiaanse Villas-Boas' moet Inter weer een fris imago krijgen. Dit seizoen blijkt dat in die nieuwe ploeg geen plek is voor Wesley Sneijder, die vanwege een contractueel conflict maanden op de tribune moet plaatsnemen. <br /><br /> Samenstelling: Tim Vos

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen