Februari 2012: Capello beledigd, Hiddink uitgedaagd

Het kalenderjaar 2012 nadert zijn einde. Ook voor Voetbal International aanleiding terug te blikken op het voetbaljaar. Bijgaand de maand februari.

Februari 2012: Capello beledigd, Hiddink uitgedaagd


Het Egyptische voetbal komt weer tot stilstand. Niet vanwege de gevolgen van de revolutie zoals een jaar eerder, maar na 'het grootste drama in de geschiedenis van het Egyptische voetbal'.

De voormalige Feyenoorders Sheriff Ekramy en Hossam Ghaly zijn als spelers van Al Ahly getuige van de ongeregeldheden rond het duel met Al Masri. 'We zagen de mensen sterven voor onze ogen', zegt Ekramy over de stadionramp in Port Said, die aan 74 mensen het leven kost. <br /><br /> De rel rond John Terry besmet ook Fabio Capello. De Italiaan legt zijn taken neer als bondscoach van Engeland omdat hij zich in zijn eer voelt aangetast door de Engelse bond. Die heeft de plannen van Capello met aanvoerder Terry doorkruist zonder de Italiaan in te lichten.

'Ze hebben me dusdanig beledigd als hoofd van het Engelse team, dat het direct problemen voor dat team tot gevolgen heeft. Ik heb nooit zulke bemoeienissen toegestaan, dus het was eigenlijk een zeer gemakkelijk besluit voor mij om te vertrekken. De FA is zwaar buiten het boekje gegaan.' <br /><br /> Koning Winter slaat zijn slag in Nederland en ook het Nederlands profvoetbal gaat gebukt onder de winterse buien. 'Er mag nu niet meer gespeeld worden bij een gevoelstemperatuur van -15 graden. Bij die temperatuur blijft iedereen sowieso binnen!', zegt CBV-voorman Gerard Marsman. 'Misschien moeten we wel terug naar nul of -5 graden.'

Toch blijft het ultieme bewijs van de winter – een Elfstedentocht - buiten bereik, tot enige teleurstelling van SC Heerenveen-spits Bas Dost. 'Het mag van mij nu wel weer een beetje warmer worden. En eerlijk is eerlijk, hoe mooi het ook mag zijn, ik voetbal natuurlijk nog altijd liever.' <br /><br /> 'Luis Suarez is een schande. Liverpool zou hem niet meer moeten opstellen. Ik kon het niet geloven, ik kon echt niet geloven dat hij die hand weigerde.' Manchester United-manager Alex Ferguson ziet hoe de oud-Ajacied een verse wond open rijt.

Suarez weigert vooraf de hand van Patrice Evra te schudden, juist de man die zich racistisch bejegend voelde door de oud-Ajacied met een schorsing voor twaalf duels als gevolg. De Uruguayaan erkent een dag later zijn fout: 'Ik heb niet alleen de manager in de steek gelaten, maar ook de club en daarom wil ik mijn excuses aanbieden. Ik zat fout.' <br /><br /> Tot verrassing van de complete voetbalwereld klopt Zambia het sterke Ivoorkust in de finale van het toernooi om de Afrika Cup. Bij de huldiging na de finale wil bondscoach Hervé Renard zijn medaille geven aan Bwalya Kalusha met de woorden we hebben alles aan jou te danken.

Voor Zambia en oud-PSV'er Kalusha in het bijzonder heeft de titel een grote symbolische waarde door een tragische gebeurtenis achttien jaar eerder. Een vliegtuig met de selectie van Zambia, dat al jaren goed presteerde, verongelukte in Gabon. Uitgerekend het land waar Chipolopolo de finale wint. Kalusha zat destijds door een speling van het lot niet in het vliegtuig. <br /><br /> Na bijna drie jaar aan de zijlijn staat Marco van Basten weer in de schijnwerpers. De oud-international kiest SC Heerenveen om zijn trainerscarrière weer in beweging te zetten, als opvolger van Ron Jans.

'Dit voelt als een mooie en nieuwe uitdaging. Wat ik bij het Nederlands elftal en Ajax heb meegemaakt, neem ik als ervaring mee. Ik ben wijzer dan toen. Afgelopen zomer heb ik besloten liever in Nederland aan het werk te gaan dan in het buitenland. Of ik me moet bewijzen? Dat moet je altijd, waar je ook gaat werken. Dat zal hier niet anders zijn.' <br /><br /> Theo Janssen voelt zich niet gelukkig bij Ajax en dus wordt hij als een automatisme in verband gebracht met zijn oude club Vitesse. Maar in Gelredome staan ze allerminst klaar de oude bekende met open armen te verwelkomen.

'Hij is geen optie', is technisch directeur Ted van Leeuwen duidelijk. 'Nog een middenvelder erbij is overbodig en ik ga dus niet mee in dat speculeren. We trekken toch ook geen zes keepers aan? Net als de reden dat hij een Arnhemmer is, zoiets moet ook niet de doorslag geven. We zijn Vitesse, geen FC Arnhem.' <br /><br /> Dat hij een mooi contract heeft met FC Anzhi ontkent Guus Hiddink niet, maar geld speelt geen doorslaggevende rol in zijn overweging in zijn nadagen aan te slag te gaan in Dagestan.

'Ik kan ook jeu-de-boules gaan spelen, of gaan kaarten, maar ik vind het gewoon nog heerlijk om met jonge mensen te werken. En dat kan ik hier. Daarnaast zie ik natuurlijk een sportieve uitdaging in het proberen deze club omhoog te krijgen op de ranglijst.' <br /><br /> 'We hebben helemaal niet goed gespeeld. We hadden veel te veel respect voor de tegenstander. Er zat veel meer in. Ik was ook erg boos in de rust. Het was Ajax onwaardig, slordig en dat was totaal onnodig.'

De opmerkingen van trainer Frank de Boer doen vermoeden dat Ajax tegen Manchester United weinig heeft laten zien. De 2-1 zege op Old Trafford is een historische resultaat, aangezien alle voorgaande Nederlandse ploegen met lege handen terugkeerden uit Manchester. De volgende ronde in de Europa League blijft buiten bereik. <br /><br /> Samenstelling: Lars Ulrich

Bekijk hier al onze video's