Januari 2012: conclusies Cruijff, dansende Guidetti

Het kalenderjaar 2012 nadert zijn einde. Ook voor Voetbal International aanleiding terug te blikken op het voetbaljaar. We trappen vanzelfsprekend af met de maand januari.

Januari 2012: conclusies Cruijff, dansende Guidetti


Het jaar is koud begonnen of Johan Cruijff tempert de hoop op een tweede Europese titel voor Oranje. De oud-international baseert zijn voorspellingen op twee recente oefenduels, waarin de problemen van Nederland aan het licht kwamen bij vroeg druk zetten van de tegenstander.

'Als ik naar onze groep voor het EK kijk, dan zijn Duitsland en Denemarken straks in staat om weer zo tegen ons te spelen. De tegen Duitsland en Zwitserland opgedane ervaringen kunnen daarom tijdens de voorbereiding nog goed van pas komen.' Voor Co Adriaanse begint het nieuwe jaar met een vervelende boodschap. FC Twente acht na een half jaar de houdbaarheidsdatum alweer verlopen van de trainer, die in de zomer nog met veel aplomb werd gepresenteerd. 'Wij hebben zelf een inschattingsfout gemaakt. We dachten anders dan Co Adriaanse. Er was geen chemie op technisch gebied', zegt voorzitter Joop Munsterman, die twee dagen later oude bekende Steve McClaren als opvolger terughaalt naar Enschede. Zeer treurig nieuws komt uit Dordrecht. De 46-jarige Theo Bos moet noodgedwongen zijn activiteiten als trainer bij FC Dordrecht staken vanwege een tumor in zijn alvleesklier. 'Ik ben uiteraard erg geschrokken van dit onverwacht heftige bericht, maar zal keihard knokken om te herstellen van mijn ziekte. Ik hoop dat de mensen begrijpen dat ik daar de komende periode al mijn energie voor ga gebruiken.' Robin van Persie verrast Al Wasl-trainer Diego Maradona met een spontaan bezoek. De Oranje-international geniet in Dubai met zijn familie van een korte vakantie en maakt dankbaar van de gelegenheid gebruik zijn jeugdheld te ontmoeten.

'Ik heb Maradona altijd bewonderd', zegt de Oranje-international over zijn actie. 'Hij is een van de beste spelers ooit. Een bezoek aan Dubai zou niet compleet zijn geweest zonder een ontmoeting met hem.' Het blijft niet bij het schudden van handen. Van Persie trapt ook nog een balletje met Maradona. De bestuursraad van Ajax komt na enkele weken tot de onvermijdelijke conclusie dat een toenadering tussen de gezworen vijanden Johan Cruijff en Louis van Gaal onmogelijk is. Enkele vertrouwelijke gesprekken met de twee clubiconen hebben dat geleerd.

Voor Cruijff, die strijdt tegen de aanstelling van Van Gaal tot algemeen directeur, is het allerminst een verrassende conclusie. 'Hoewel ik tijdens de laatste ledenvergadering een brief voor heb laten lezen, waarin ik met duidelijke argumenten heb aangegeven dat dit een gepasseerd station is, proberen bepaalde figuren binnen de club dit toch door te drukken.' Vijf dagen na zijn rentree op de Nederlandse velden laat Jonathan Reis zich zien op bekend terrein. Alleen zijn verschijning in het shirt van Vitesse maakt indruk in Eindhoven. De Braziliaanse spits, verguisd en daarna weer begeerd door PSV, kan een Arnhemse nederlaag (3-1) niet voorkomen.

'Ik weet dat hij karakter heeft, dus voor mij is het geen verrassing dat hij teruggekomen is', zegt PSV-trainer Fred Rutten. 'Het is wel een medisch wonder. Ik heb een speciale band met hem, maar dat schakel ik wel uit.' Na dagen tussen hoop en vrees is de opluchting groot als John Guidetti voldoende hersteld is van een amandelontsteking om Feyenoord in de Klassieker te helpen. De Zweedse huurling maakt de hoop en zijn faam waar. Dankzij zijn hattrick is Ajax na zes jaar weer de onderliggende partij (4-2).

'Ik had mazzel dat ik mocht spelen, ik ben blij dat ik terug ben', zegt Guidetti, die ook scoort uit een zelf versierde strafschop. 'De scheidsrechter wees naar de penaltystip, dat was gunstig, ik moet de beelden nog terugkijken. Maar de overwinning telt. Het publiek verdient dit. Daarom blijven we met ze dansen, ook al is het best koud.'

Trainer Claudio Ranieri slaagt er maar niet in Wesley Sneijder in te passen bij Inter. 'In de systemen waar Sneijder wel in past speelt Inter niet goed.' De wissel in de rust van het verloren duel met Lecce zegt veel. En het voedt de geruchten over een op handen zijnd vertrek.

De Oranje-international wijst alle speculaties van de hand over een transfer naar Manchester United. 'Ik ben in goede vorm en voel me lekker. De toekomst? Ik blijf bij Inter, ik voel me ook goed hier.' 'Het was nu te kort dag. En als je zo'n beslissing neemt, moet je er wel een paar dagen over nadenken en alles regelen. Komende zomer dan maar, hoop ik.' Luciano Narsingh, die een bliksemtransfer van SC Heerenveen naar Ajax (nog) niet zitten, zorgt niet voor de enige Amsterdamse teleurstelling op de laatste dag van de transfermarkt.

Na een transfersoap blijkt dat Ajax ook opgescheept blijft met de verbannen Mounir El Hamdaoui. De drie partijen leggen allemaal de schuld bij elkaar. De oorzaak mag dan duister blijven, feit is dat de Marokkaanse aanvaller niet naar Fiorentina verhuist. Samenstelling: Lars Ulrich

Bekijk hier al onze video's