Luiz helpt Chelsea tegen Basel op weg naar Amsterdam

Chelsea heeft in Zwitserland in de slotseconden een goede stap gezet naar de finale van de Europa League in Amsterdam. FC Basel leek in de halve eindstrijd met een gelijkspel naar Londen af te reizen voor de return, maar David Luiz besloot anders: 1-2.

Zo maakte Chelsea korte metten met een uitsyndroom in Europa: het is pas de tweede zege in zes uitwedstrijden. De eerste vond in de tweede ronde plaats, op bezoek bij Sparta Praag: 0-1. Steaua Boekarest, Rubin Kazan, Shakthar Donetsk (Champions League) en Juventus (Champions League) waren allen te sterk in eigen stadion.

Van dat uitsyndroom was in Zwitserland weinig te merken. Chelsea startte sterk en kwam enigszins gelukkig op voorsprong in de twaalfde minuut. Een corner van Frank Lampard kwam tegen het hoofd van Victor Moses (foto). Dat zal hij allerminst hebben verwacht, aangezien het leek alsof Branislav Ivanovic zou gaan koppen. Doordat hij de bal verkeerd inschatte plofte het leer tegen het hoofd van Moses: 0-1

PaalIn het vervolg van de eerste helft hadden Ramires en Eden Hazard kansen om de voorsprong voor de Londenaren te vergroten. Basel zette daar weinig tegenover, behoudens een schot tegen de paal van Valentin Stocker vlak na rust. Dat arbiter Pavel Královec na 86 minuten een penalty toekende aan de thuisploeg kwam als een totale verrassing. Cesar Azpilicueta bracht Stocker naar de grond en Fabian Schär liet de kans niet onbenut.

Genoeg voor een gelijkspel was het echter niet, doordat David Luiz in blessuretijd een vrije trap in de verre hoek schoot. Zo verschafte Chelsea zich een uitstekende uitgangspositie voor de return op Stamford Bridge, volgende week donderdag.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.