Long schiet Koeman ronde verder, knappe comeback Spurs

Zonder te imponeren plaatste het Southampton van manager Ronald Koeman zich voor de volgende ronde van het FA Cup-toernooi, maar er was ook slecht nieuws. Tottenham Hotspur, waar Michel Vorm de hele wedstrijd speelde, kwam knap terug tegen Burnley.

Ipswich Town - Southampton 0-1
Southampton heeft zich met grote moeite geplaatst voor de vierde ronde van de strijd om de FA Cup. De ploeg van Koeman dankte Shane Long, die in de twintigste minuut het enige doelpunt van de wedstrijd maakte. De aanvaller reageerde uiterst attent toen Tommy Smith met een sliding voorkwam dat James Ward-Prowse kon uithalen. Long schoot in de korte hoek binnen.

Maar nog voor rust kregen The Saints, waar Dusan Tadic een basisplaats had en Graziano Pellè als invaller binnen de lijnen kwam, een enorme tegenvaller te verwerken. De afgelopen weken in topvorm verkerende Victor Wanyama liep een hamstringblessure op, waardoor hij mogelijk enkele weken uit de roulatie is.

Na rust koesterde Southampton de voorsprong, terwijl Ipswich Town aanvallend onmachtig bleef. De wedstrijd eindigde dus in 0-1, waardoor Koeman en zijn ploeg in de vierde ronde thuis uitkomen tegen Crystal Palace.

Tottenham Hotspur - Burnley 4-2
Tottenham Hotspur kwam op 5 januari niet verder dan 1-1 op Turf Moor en hoopte het karwei in de replay af te maken. Maar na acht minuten leidde Burnley verrassend met 2-0 door treffers van Marvin Sordell en Ross Wallace. De ploeg van manager Mauricio Pochettino moest daardoor aan de bak en via Paulinho kwam het in de tiende minuut al snel terug in de wedstrijd.

Maar kort voor én na rust stelden The Spurs pas echt orde op zaken. Étienne Capoue schoot in de slotseconden van de eerste helft hard de gelijkmaker binnen en vier minuten na de hervatting kopte Vlad Chiriches (foto) de bal tegen de touwen. In de 52ste minuut maakte Danny Rose op aangeven van Roberto Soldado zelfs 4-2. De Spanjaard kreeg het eerder voor elkaar voor open doel te missen.

Door de uiteindelijk eenvoudige overwinning speelt Tottenham Hotspur in de vierde ronde van het FA Cup-toernooi thuis tegen Leicester City. Op zaterdag 24 januari wordt deze wedstrijd afgewerkt op White Hart Lane.