Londense tegenpolen vechten nu al voor laatste kans

Reacties

Arsenal en Tottenham Hotspur zijn rivalen vol tegenstelling. De een haast ziekelijk idealistisch, de ander even koersvast als een rubberbootje op open zee. Vanavond hebben de Noord-Londense vijanden een gemeenschappelijk doel: winnen om de top in zicht te houden.

Londense tegenpolen vechten nu al voor laatste kans

Arsenal, dat na een beroerde seizoenstart zevende staat, ontvangt het Southampton van Ronald Koeman, dat de derde plek bezet. The Gunners verloren twee van hun laatste drie competitieduels. Het gat met de koppositie, de plek die manager Arsène Wenger tegen beter weten in blijft nastreven, bedraagt al dertien punten. Het verschil met de vierde plaats vijf punten.

Arsenals imponerende reeks in de Champions League, sinds 2000 overwinterde club ieder seizoen in het kampioenenbal, is serieus in het geding. En dat is niet gek. De wereld is veranderd. Sinds de start van de CL-sequentie van Arsenal werden Chelsea en Manchester City met behulp van vreemd geld internationale topclubs, vond Manchester United zichzelf keer op keer opnieuw uit en haakte Liverpool even vaak aan als het afhaakte.

Concurrenten groeiden of evolueerden, maar bij Arsenal is alles al jaren hetzelfde. Terwijl de selectie bijna letterlijk schreeuwt om verdedigende versterking, koopt Wenger gerust nog een aanvaller. Waar door kenners veelvuldig een pragmatischer speelwijze wordt aangeraden, vaart Wenger zijn eigen koers. Het zorgt bij supporters voor steeds meer verdeling. De fractie die elk discussiepunt afdoet met de dooddoener In Arsène We Trust lijkt er in elk geval niet groter op te worden.

Waar Arsenal de belichaming is van conservatisme en koppigheid, toont Tottenham (negende, met evenveel punten als Arsenal) de andere kant van de medaille. Interim-trainers meegerekend, versleten The Spurs sinds de eeuwwisseling liefst tien coaches. Elk met zijn eigen visie, ideeën én boodschappenlijstje. Vandaar dat het salarishuis van Tottenham vaak meer weg heeft van een wolkenkrabber. Managers van Tottenham werken vaak met twee selecties: de 'eigen' spelers en de afdankertjes van hun voorganger.

Mauricio Pochettino, de ex-succestrainer van Southampton die tot voor kort weigerde Engels te spreken, moet van Tottenham eindelijk ook óp het veld een topclub maken. Er moet vanavond op bezoek bij Chelsea gewonnen worden, om de eerste plaatsing voor de Champions League sinds 2010 in het zicht te houden. Plaatst Tottenham zich niet, dan waait er volgend seizoen wellicht gewoon weer een andere wind op White Hart Lane.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.