Lodeweges stapt op als trainer van SC Heerenveen

Reacties

De slechte resultaten hebben Dwight Lodeweges ertoe bewogen op te stappen als trainer van SC Heerenveen. Voormalig hoofdcoach Foppe de Haan wordt interim-coach, met Tieme Klompe aan zijn zijde.

Lodeweges stapt op als trainer van SC Heerenveen

Lodeweges zei zondagmiddag na de ontluisterende 5-2 nederlaag tegen Feyenoord nog niet zomaar de handdoek te zullen gooien, ook al is er inmiddels niet alleen in de bestuurskamers meer sprake van een crisis. Heerenveen, vorig seizoen nog finalist in de play-offs om Europees voetbal, staat na negen speelronden teleurstellend vijftiende en pakte de laatste vijf competitieduels alleen een punt tegen Vitesse (0-0).

De vraag is in hoeverre de slechte resultaten Lodeweges zijn aan te rekenen. Technisch directeur Hans Vonk heeft immers niet de voorwaarden geschapen om Heerenveen het favoriete aanvallende en dominante voetbal te laten spelen. De club mist een kapstok-spits die het vorig jaar in de persoon van Mark Uth wel had. Bovendien heeft Vonk verzuimd de vleugels beter te bezetten en heeft hij niet adequaat gereageerd op het vertrek van balafpakker Marten de Roon naar Atalanta.

Foppe de Haan, hier met Dwight Lodeweges' voorganger Marco van Basten, keert voor even terug in de dug-out van SC Heerenveen.
Foppe de Haan, hier met Dwight Lodeweges' voorganger Marco van Basten, keert voor even terug in de dug-out van SC Heerenveen.

Het heeft ertoe geleid dat Heerenveen zijn lot voorlopig in handen legt van Klompe en De Haan. De oud-speler van SC Heerenveen is sinds 2012 lid van de technische staf als assistent. De 72-jarige oud-trainer van de club (1985-88 en 1992-2004) is sinds 2011 werkzaam voor academie van de Friezen en was ook betrokken als adviseur.

Klompe (als speler) en De Haan (als trainer) kwamen in 2000 nog uit in de Champions League met Heerenveen, maar daar hoeft de club nu niet aan te denken. Het zal de komende weken eerst eens punten moeten gaan pakken. Zaterdag wacht het bezoek aan Willem II. Een week later volgt de Friese derby tegen SC Cambuur, de club die Lodeweges vorig jaar nog verliet om in het Abe Lenstra Stadion te gaan werken.

Lees in de nieuwe editie van Voetbal International een uitgebreide analyse over het aan- en verkoopbeleid van SC Heerenveen. Dat is ook te lezen op VI Premium.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.