Gustafson en Kuijt excelleren in Friese schiettent

Feyenoord heeft in Heerenveen aan een galavoorstelling van 45 minuten genoeg gehad om de plaatselijke sportclub op de knieën te krijgen. De Friezen hadden geen verweer tegen Simon Gustafson en Dirk Kuijt en gingen met 5-2 ten onder.

De transfer van Simon Gustafson naar Rotterdam deed deze zomer wat stof opwaaien. De Zweedse jeugdinternational sloot achteraan in de rij van middenvelders die stonden te trappelen om minuten te maken in de hoofdmacht. De van het Zweedse BK Häcken overgekomen spelverdeler werd bij de beloften klaargestoomd voor het echte werk en liet bij zijn tweede competitiewedstrijd als basisspeler zien waarom Feyenoord zo'n twee miljoen voor hem neertelde en spelers als Jens Toornstra, Tonny Vilhena en Lex Immers een pas op de plaats moeten maken.

Gustafson stond tegen SC Heerenveen al na zeven minuten aan de basis van de openingstreffer. Hij onderschepte de bal op het middenveld, dribbelde het strafschopgebied in, kapte Jerry St. Juste uit en bediende Dirk Kuijt op maat: 0-1. Na ruim een kwartier verdubbelde Michiel Kramer de marge. Marko Vejinovic schatte de aanvallende loopactie van Gustafson op waarde door hem met een afgemeten lobpass over de defensie aan te spelen. Kramer hoefde enkel tegen de terugkopbal van de middenvelder aan te lopen om voor de 0-2 te zorgen.

Simon Gustafson had met drie assists en een doelpunt een enorm aandeel in de eclatante overwinning van Feyenoord in Heerenveen.

In de 28ste minuut was het de Zweed zelf die ex-Feyenoorder Erwin Mulder verschalkte. Hij vuurde een voorzet van Kramer, gemist door Kuijt, langs de doelman van Heerenveen. Vier minuten later kon Mulder voor de vierde keer voor rust de bal uit zijn eigen doel plukken. Opnieuw Kuijt was het eindstation, dit keer verzilverde de clubtopscorer een razendsnelle counter die door buitenspeler Eljero Elia werd uitgebuit. De 104-voudig Oranje-international sloot de eerste helft af met een hattrick door een hoekschop volledig vrijgelaten binnen te schieten. Daarmee tekende Kuijt voor de 5-0 ruststand en zijn 129ste Eredivisietreffer.

De Rotterdamse galavoorstelling in Friesland duurde echter slechts 45 minuten. Voldaan van de doelpuntrijke eerste helft bolde Feyenoord na rust wat uit en toonde het niet de wilskracht de score nog veel verder uit te breiden. Die instelling werd gelogenstraft door Henk Veerman. De Volendammer verschalkte de uitkomende doelman Kenneth Vermeer na een klein uur met een subtiel lobje en tekende in de tachtigste minuut voor de 2-5 eindstand.

De twee tegentreffers gaven de ruime overwinning van Feyenoord nog een ietwat doffe uitstraling, maar met de eerste 45 minuten in het achterhoofd kunnen hoofdtrainer Giovanni van Bronckhorst en zijn manschappen de komende weken met vertrouwen tegemoet zien. Voor de huidige nummer twee van de Eredivisie - met 22 punten uit negen speelronden evenveel punten als koploper Ajax - staan er nu namelijk competitiewedstrijden tegen achtereenvolgens AZ, ADO Den Haag, Ajax en FC Twente op het programma.