Liverpool speelt nu al met de handtekening van Klopp

Reacties

In Duitsland werd Jürgen Klopp al op handen gedragen, maar nu raakt ook Engeland met de week meer onder de indruk van het fenomeen uit Stuttgart.

Liverpool speelt nu al met de handtekening van Klopp

Het Liverpool van Klopp boekte woensdag een imponerende 6-1 bekerzege op bezoek bij het Southampton van Ronald Koeman. Het is een overwinning die symbool staat voor de superstart die Klopp beleeft op Anfield Road. Ook Manchester City (1-4) en Chelsea (1-3) kregen immers al op indrukwekkende wijze klop.

Het contrast met het Manchester United van Louis van Gaal kon niet groter. Waar The Mancunians na anderhalf jaar nog niet helemaal gewend zijn aan de 'philosophy' van Van Gaal, is de methode-Klopp razendsnel aangeslagen op Anfield. Een knappe prestatie van de Duitse trainer, wiens aanpak vooral bekend is geworden vanwege de furieuze pressie die zijn teams geven op het moment dat de bal verloren wordt. Want, zo redeneert Klopp: op dat moment is de concentratie en positionering van de tegenstander niet optimaal en is het moment voor een counter dus perfect.

Deze zogeheten gegenpressing vereist minutieuze coördinatie, want als dit ongeorganiseerd gebeurt, valt de structuur van de jagende ploeg volledig uit elkaar. Deze methode heeft Klopp nu al goed ingebakken op Anfield. Een mooi voorbeeld hiervan is de vierde goal (in onderstaande video vanaf 8.10) tegen Southampton. Onder druk van Liverpool ziet Steven Caulker geen andere uitweg dan een blinde bal naar voren, waarna de ploeg van Klopp de bal verovert, razendsnel omschakelt en Divock Origi in stelling brengt. Het is een doelpunt met de handtekening van Klopp.

Het duel met Southampton was Klopps elfde als manager van Liverpool. Met zeven zeges, drie remises en slechts een nederlaag is de in Stuttgart geboren trainer verantwoordelijk voor een uitstekende start, zoals hij die ook in 2001 na elf duels bij Mainz (W9, G1, V1) en in 2008 bij Dortmund (W4, G6, V1) kende.

Mainz groeide in het eerste jaar van Klopp uit van degradatiekandidaat tot topploeg in de Tweede Bundesliga en werd uiteindelijk een stabiele ploeg op het hoogste niveau. Klopp transformeerde Dortmund in zijn eerste jaar van laagvlieger in de Bundesliga tot subtopper en pakte uiteindelijk twee landstitels met BVB. Toen Klopp medio oktober instapte bij Liverpool, stond de club tiende en had het in de Europa League nog geen enkel duel gewonnen. Inmiddels zijn de zesde plaats en plek in de knock-outfase van de Europa League het bewijs van Klopps vakmanschap. Liverpool wacht al 25 jaar op een nieuw kampioenschap, maar als iemand de gevallen traditieclub weer op zijn oude niveau kan krijgen, dan is het wel Klopp.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.