Liverpool houdt Saints en Koeman af van derde plaats

Southampton heeft verzuimd de derde plaats over te nemen van Arsenal. In de thuiswedstrijd tegen Liverpool ontbrak het de ploeg van manager Ronald Koeman aan creativiteit en geluk om voor het eerst sinds Nieuwjaarsdag weer een competitiewedstrijd op eigen veld te winnen: 0-2.

Het treffen in het St. Mary's Stadium was er een tussen twee teams in vorm. Het Southampton van Ronald Koeman pakte in de laatste negen competitieduels twintig punten, Liverpool zelfs nog één meer. Het verschil tussen de twee subtoppers was dan ook minimaal. The Saints domineerden grote delen van de wedstrijd, maar The Reds namen al na drie minuten de leiding dankzij een prachtige goal van Philippe Coutinho (foto), die van afstand raak knalde via de onderkant van de lat.

Liverpool stond daarna vooral met de rug tegen de muur en mocht van geluk spreken dat Southampton niet gelijkmaakte. Dribbelacties van de in de basis gestarte Filip Djuricic werden al dan niet onreglementair gestuit door Joe Allen en Emre Can, scheidsrechter Kevin Friend zag er geen penalty in. Ook toen Simon Mignolet vlak voor rust Eljero Elia het scoren belette en daarbij ogenschijnlijk hands maakte buiten het strafschopgebied, werd Liverpool gespaard.

Simon Mignolet komt ver van zijn lijn om Eljero Elia af te stoppen. De Belgische doelman leek de bal daarbij buiten het strafschopgebied met zijn hand te raken.

Écht aanspraak maken op de zege, en dus de derde plaats, deed Southampton niet. Behalve een schot van Elia, dat Mignolet knap uit zijn doel ranselde, dwong de ploeg van Koeman weinig grote kansen af. Graziano Pellè, die al acht competitiewedstrijden op een doelpunt wacht, werd maar zelden in stelling gebracht. Ook het inbrengen van Sadio Mané, Morgan Schneiderlin en Dusan Tadic bracht weinig teweeg.

En dus betekende een uitglijder van Matt Targett in de 73ste minuut dat Southampton na de duels met Swansea City (0-1) en West Ham United (0-0) voor de derde keer op rij niet won in eigen huis. Sterker, ook nadat Raheem Sterling het slechte uitverdedigen van Targett had afgestraft, bleef de ploeg van Koeman een antwoord schuldig. Het thuispubliek wacht daardoor alweer drie duels op een goal. Southampton ziet Liverpool (zesde) daardoor naderen tot op een punt. Arsenal (derde) heeft twee punten meer.