Litmanen: 'Ik geniet nog altijd van mijn hobby'

Of hij zaterdagmiddag tegen Azerbeidzjan aan de aftrap zal verschijnen, is door het chronische blessureleed de vraag. Maar de inmiddels 38-jarige Jari Litmanen vertegenwoordigt Finland nog steeds met groot enthousiasme.

Litmanen: 'Ik geniet nog altijd van mijn hobby'

De man die als schaduwspits met Ajax in het midden van de jaren negentig furore maakte, komt vanaf 2008 in zijn geboorteland uit voor FC Lathi. En Litmanen, een voetbaldier dat bij Ajax zelfs historische kennisquizzen over het Nederlandse voetbal won, is voorlopig niet van plan met zijn hobby te stoppen. 'Het spel blijft me bezig houden, altijd', zegt hij in De Volkskrant. 'Andere dingen tellen niet zo mee. Voetbal is altijd mijn hobby geweest. En als hobby voelt het als je in de Finse competitie speelt, na al die topclubs.'

Na zijn periode bij Ajax verhuisde de 125-voudig international (30 goals) in 1999 naar Barcelona, vertrok vervolgens naar Liverpool, kwam weer terug naar Amsterdam en eindigde via Hansa Rostock, Malmö FF en Fulham bij FC Lathi. Litmanen raakte in de loop der jaren steeds meer vergroeid met blessureleed en het staat altijd te bezien of hij fit is voor de aankomende wedstrijd.

Zo ook in Azerbeidzjan, waar de Finnen zelfs bij winst slechts een minieme kans maken op kwalificatie voor het WK 2010 in Zuid-Afrika. De concurrentie in Groep 4 - Duitsland en Rusland hebben een riante voorsprong op de nummer drie Finland - is groot.

'Het probleem is dat voetbal overal wordt gespeeld en wij een klein voetballand zijn. Wij komen altijd terecht bij twee grote ploegen. Nu dus bij Duitsland en Rusland, twee halve finalisten van het laatste EK. Op één dag kunnen wij van iedereen winnen, maar over twaalf wedstrijden komen die verschillen altijd weer boven. Dan komen we kwaliteit tekort.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen