Ligue 1 hard geraakt door Afrika Cup, Al Ahly hofleverancier

Reacties

De Ligue 1 wordt het zwaarst getroffen door de strijd om de Afrika Cup, die zaterdag van start gaat. Met 34 spelers die deelnemen aan het landentoernooi is er zelfs sprake van een ware exodus. Geen competitie wordt door meer spelers vertegenwoordigd in Gabon.

Ligue 1 hard geraakt door Afrika Cup, Al Ahly hofleverancier

Met 22 Afrika Cup-gangers volgt de Premier League op gepaste afstand van de Ligue 1. De Ligue 2 (achttien spelers), de Egyptische Premier League (zestien 'legionairs') en de Tunesische Ligue 1 (zestien spelers) completeren de topvijf van competities die het best zijn vertegenwoordigd op het toernooi om de Afrika Cup. Het evenement gaat aan de Serie A, de Primera División en de Bundesliga bijna onopgemerkt voorbij met slechts dertien, elf en zeven deelnemers.

Dat zijn nog riante aantallen in vergelijking met de Eredivisie. Een kwartet spelers representeert de Nederlandse competitie op het landentoernooi. Karim El Ahmadi gaat met Marokko de strijd aan, Bertrand Traoré zit in de selectie van Burkina Faso, Marvelous Nakamba is een van de uitverkorenen bij Zimbabwe en Wilfried Kanon aast met Ivoorkust op titelprolongatie.

Hofleveranciers Afrika Cup - competities
Competitie Aantal Afrika Cup-gangers
Franse Ligue 1 34
Engelse Premier League 22
Franse Ligue 2 18
Egyptische Premier League 16
Tunesische Ligue 1 16
Turkse Süper Lig 15
Belgische Jupiler Pro League 14
Italiaanse Serie A 13
Engelse Championship 12
Zuid-Afrikaanse Premier Soccer League 12

Veel van de 368 Afrika Cup-deelnemers staan onder contract bij clubs die niet dagelijks de revue passeren op deze site. Van het Chinese Meixian Hakka FC tot Mosta FC uit Malta en van het Vietnamese Hanoi T and T tot Chicken Inn uit Zimbabwe. Verschillende bondscoaches van outsiders hebben ook gescout in diverse lagere Europese afdelingen, zeg maar gerust amateurdivisies. Marmande, US Quevilly-Rouen en Mafra, clubs waarvoor het adjectief 'bescheiden' is uitgevonden, zijn op deze wijze verbonden aan de strijd om de Afrika Cup.

Uitgezwaaid
Met zeven spelers ziet het Egyptische Al Ahly de meeste spelers vertrekken naar Gabon. TP Mazembe uit DR Congo en het Egyptische Zamalek volgen met zes Afrika Cup-gangers. Lille is de Europese club die het hardst wordt geraakt met liefst vijf deelnemers. Bij competitiegenoot Angers werden vier spelers uitgezwaaid. Van Anderlecht, FC Basel, FC Metz, Karabükspor, Kayserispor, Leicester City, Levadiakos, Newcastle United, Panathinaikos, Saint-Étienne, Sunderland, Schalke 04, Standard Luik, Stoke City en Troyes is een trio van de partij op de Afrika Cup.

Hofleveranciers Afrika Cup - clubs
Club Aantal Afrika Cup-gangers
Al Ahly (Egypte) 7
TP Mazembe (DR Congo) 6
Zamalek (Egypte) 6
Esperance de Tunis (Tunesië) 5
Etoile du Sahel (Tunesië) 5
Lille (Frankrijk) 5
Angers (Frankrijk) 4

De enorme delegaties van Al Ahly, TP Mazembe en Zamalek geven enigszins een vertekend beeld, want Afrika is bij lange na niet het continent dat het best vertegenwoordigd is op het 'eigen' toernooi. Liefst 238 spelers verdienen hun brood in Europa, waar 104 deelnemers actief zijn in Afrika. Ook vanuit Azië (negentien) en Noord- en Midden-Amerika (vier) hebben spelers de reis naar Gabon aanvaard. Een aantal deelnemers heeft geen club, onder wie Emmanuel Adebayor, die met Togo hoopt op een sensatie.

In VI 2, vanaf woensdag verkrijgbaar, besteden we uitgebreid aandacht aan de strijd om de Afrika Cup, met onder meer een portret van alle zestien deelnemers .
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.