Lewandowski staat hoofdrol Matavz in de weg, blamage Oostenrijk

Slovenië heeft de EK-kwalificatie ondanks een goal en assist van Tim Matavz afgesloten met een nederlaag bij groepswinnaar Polen. EK-ganger Oostenrijk blameerde zich.

Polen
Polen
3 - 2
Slovenië
Slovenië

Polen had nog wat goed te maken tegen Slovenië. In september had de ploeg van bondscoach Jerzy Brzeczek immers in Ljubljana de enige nederlaag geleden in de geslaagde kwalificatiereeks.

Het begin was goed met de 1-0 van Sebastian Szymanski in de derde minuut. De voorspoedige start kreeg voor rust geen vervolg. Matavz bracht in de veertiende minuut Slovenië langszij. Naast de gelijkmaker van de Vitesse-aanvaller moesten ook de Poolse verdedigers Kamil Glik en Lukas Piszczek nog voor het rustsignaal geblesseerd het veld verlaten.

Robert Lewandowski hielp Polen in de 54ste minuut aan een nieuwe voorsprong. De spits van Bayern München liet daarbij zijn grote kwaliteiten zien. Hij zette met een solo de nodige Slovenen te kijk en schoot de bal vanaf rechts langs doelman Jan Oblak: 2-1.

Met dit keer in de rol van aangever bracht Matavz Slovenië andermaal terug in de wedstrijd. Josip Ilicic tekende voor de 2-2. Maar het laatste woord was aan Lewandowski, die aan de basis stond van de winnende treffer van Jacek Goralski in de 82ste minuut.

Letland
Letland
1 - 0
Oostenrijk
Oostenrijk

Oostenrijk had zich zaterdag met de nipte zege op Noord-Macedonië verzekerd van een EK-ticket. Maar in plaats van die prestatie in de laatste speelronde luister bij te zetten, zette de ploeg van bondscoach Franco Foda zichzelf te kijk. Het nog puntloze Letland was op eigen veld te sterk voor Oostenrijk. Marcis Oss werd de matchwinner in Riga.

Noord-Macedonië
1 - 0
Israël
Israël

Noord-Macedonië en Israël werkten hun laatste wedstrijd van de reguliere EK-kwalificatie af in de wetenschap dat er nog een nieuwe kans op het EK-ticket komt in de play-offs. In de reguliere kwalificatie was dat te hoog gegrepen getuige de vierde en vijfde plaats in Groep G. Het laatste duel werd een prooi voor de thuisploeg, die in de persoon van Boban Nikolov z'n matchwinner had.