Lens en Ozyakup trefzeker, Been en Swansea door

Behalve AZ en Feyenoord trachtten de nodige andere clubs donderdag een plek in de groepsfase van de Europa League af te dwingen. VI.nl maakte een overzicht van de verrichtingen op de Europese velden, met daarbij speciale aandacht voor de verrichtingen van onze landgenoten.

Mario Been langs de lijn bij RC Genk.

Waar Mario Been vorige week na de 2-0 zege tegen FH Hafnarfjördur nog even in spanning zat, heeft hij die stress in de thuiswedstrijd van donderdagavond geheel weggenomen. Wel kwam zijn ploeg RC Genk nog in de problemen, doordat de Belgen op een 1-2 achterstand kwamen te staan. In de tweede helft toonde het elftal zich echter uiterst effectief en boog het de achterstand om tot een 5-2 overwinning. De beloning is een plekje in de groepsfase van de Europa League.

Nicandro Breeveld heeft met Pandurii Targu-Jiu ten koste van Sporting Braga de poulefase van de Europa League bereikt. Na verlenging wonnen de Roemenen door een doelpunt van Alexandru Ciucur (117de minuut) met 2-0. Dat was na de 0-1 thuisnederlaag voldoende. De Nederlander stond de voltallige honderdtwintig minuten op het veld in Portugal.

Het Franse voetbal kent een zeer teleurstellende week wat betreft de Europese successen. Olympique Lyon werd door Real Sociedad uitgeschakeld voor een plaats in de Champions League, Saint-Étienne kan na het verloren tweeluik met Esbjerg fB de Europa League vergeten en nu is ook Olympique Nice ook uitgeschakeld. Een doelpunt van voormalig Ajacied Darío Cvitanich was niet genoeg om de 2-0 nederlaag tegen Apollon Limassol van vorige week weg te poetsen.

Udinese heeft gefaald in de play-offs om Europa League-voetbal. Door een gelijkspel tegen Slovan Liberec (1-1) kan de ploeg de groepsfase van het toernooi vergeten. De thuiswedstrijd ging namelijk verloren met 1-3.

Oguzhan Ozyakup heeft Besiktas aan een overwinning op het Noorse Tromsø geholpen. De Zaandammer, die ook een Turks paspoort heeft, verdubbelde de score in de 54ste minuut en bepaalde daarmee tevens de eindstand (2-0). In Noorwegen verloren de Turken nog met 1-2, maar die nederlaag had dankzij de treffer daar geen consequenties. Overigens hangt Besiktas nog een straf boven het hoofd. Mogelijk sluit het internationale sporttribunaal (CAS) de ploeg nog uit van Europees voetbal vanwege het matchfixingschandaal uit 2011.

Trabzonspor mag Paulo Henrique dankbaar zijn. De voormalig aanvaller van SC Heerenveen was twee keer trefzeker in de wedstrijd tegen Kukësi (3-1). Zijn doelpunten waren cruciaal, aangezien de uitwedstrijd in 1-1 was geïndigd.

Het is Swansea City niet gelukt om op bezoek bij Petrolul Ploiesti een overwinning te boeken. Jonathan de Guzman speelde een uur mee, terwijl Michel Vorm op de bank zat. Swansea verloor met 2-1. Vorige week schitterden de Welshmen met een 5-1 zege, waardoor het verlies geen probleem is. Wilfried Bony deed niet mee met The Swans, de Belg Roland Lamah (oud-Roda JC Kerkrade) maakte het enige doelpunt voor de ploeg.

Mick van Buren in de wedstrijd tegen Saint-Étienne

Esbjerg fB heeft een knappe prestatie neergezet door het Franse Saint-Étienne uit de Europa League te stoten. Waar de wedstrijd in Denemarken nog in 4-3 in het voordeel van Esbjerg eindigde, werd de uitwedstrijd donderdag met 1-0 gewonnen. Mick van Buren kwam in tegenstelling tot vorige week niet tot scoren.

Jeremain Lens heeft een aandeel gehad in de overwinning van Dinamo Kiev op FH Aktobe (5-1). De voormalige PSV-aanvaller opende in de negende minuut de score. Daarmee maakte Lens zijn eerste doelpunt voor Kiev. Binnen een half uur werd vervolgens de score uitgebreid naar 3-0, door goals van Roman Bezus en Dieumerci Mbokani. In de tweede helft maakten Ideye Brown en Oleg Husyev respectievelijk de 4-1 en 5-1. Doordat de uitwedstrijd ook al met 3-2 werd gewonnen, heeft Kiev zich moeiteloos geplaatst voor de groepsfase van de Europa League.

Spartak Moskou kende een minder positieve avond. In de thuiswedstrijd tegen het Zwitserse FC Sankt Gallen verloor de ploeg verrassend met 2-4, terwijl het de uitwedstrijd ook al met 3-1 had verloren. Spartak kwam uitstekend uit de startblokken, met een vroege goal van voormalig Ajacied Aras Özbiliz. Hij scoorde binnen een minuut. Het mocht echter niet baten, aangezien Goran Karanovic (2), Roberto Rodriguez en Dejan Janjatovic in Moskou nog trefzeker waren voor de Zwitsers.

Tottenham Hotspur had geen enkel probleem om Dinamo Tbilisi opnieuw te verslaan. Na de 5-0 uitzege werd het nu 3-0 voor de Londenaren. Jermain Defoe (2) en Lewis Holtby scoorden voor Spurs, dat dicht bij het vastleggen van Ajacied Christian Eriksen en het verkopen van Gareth Bale aan Real Madrid is.