Leicester City, de titel van het gewone volk

Reacties

Dat alle spelers van Leicester City maandagavond bij Jamie Vardy thuis naar voetbal keken, zegt eigenlijk alles over de kracht van het team. Behalve heel veel geluk, tactiek, spelintelligentie, creativiteit en fitheid is de saamhorigheid binnen de selectie de sleutel gebleken naar een voetbalsprookje dat de rest van de wereld heeft betoverd.

Leicester City, de titel van het gewone volk

Dromen. Het kan, het mag en wie weet is daar ooit die glorieuze dag.

Jamie Vardy is vanochtend wakker geworden als kampioen van Engeland. Zijn maten van vroeger zwoegen nog steeds in de fabriek waar hij zes jaar geleden ook achter de lopende band stond. Het is die romantiek die door allerlei ontwikkelingen verloren is gegaan in het voetbal, maar verdwenen is het dus niet. Dit seizoen van Leicester City is daarvan het keiharde bewijs.

De titel van The Foxes is de titel van het gewone volk. De gunfactor is bijzonder hoog. Op de voorpagina's van bijna alle kranten stond wel iets over een kampioenschap dat nu het feit is nog steeds onnatuurlijk aanvoelt. Want: heel ver van wat we normaal vinden, meemaken en zien.

Je kunt zeggen dat de concurrentie het dit seizoen ernstig heeft laten afweten. Maar dan doe je de  heldendaden van Robert Huth, Danny Drinkwater, Riyad Mahrez, N'Golo Kanté en al die anderen zwaar tekort. Leicester City heeft elk punt verdiend en dit seizoen slechts verloren van Arsenal en Liverpool. Niet slecht voor een degradatiekandidaat.

Je moet het ook maar doen: de voetbalwereld verbazen en die verbazing daarna omzetten in iets tastbaars. De druk op de spelers moet immens zijn geweest de laatste weken. Je zou maar struikelen op weg naar de eregalerij van het Engelse voetbal. Dat deden ze dus niet.

Peter Schmeichel is voortaan ook de vader van. Andy King pakte met Leicester de titel op derde, tweede én eerste niveau. N'Golo Kanté is onderweg, altijd en overal. Jamie Vardy gaat naar Hollywood, maar zo goed als de film van dit seizoen kan het onmogelijk worden.

In de woonkamer van Vardy zaten ze allemaal bij elkaar. Voetballers die waren opgegeven en afgedankt, maar samen sterker bleken dan wie ook.

Leicester City heeft het voetbal iets kostbaars teruggegeven: in de verliezer kan een groot kampioen schuil gaan.

Het is applaus waard.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.