Leerling Pep voor het eerst tegenover meester Koeman

Reacties

Begin jaren negentig krijgt Ronald Koeman van Johan Cruijff bij Barcelona de taak om een van de talenten uit de jeugdopleiding, de negentienjarige Pep Guardiola, onder zijn hoede te nemen. 26 jaar later staat het duo als trainer tegenover elkaar in Manchester.

Leerling Pep voor het eerst tegenover meester Koeman

Koeman is in 1990 als 27-jarige prof al door de wol geverfd en is niet te beroerd om die kennis te delen, maar wel op één voorwaarde: de betreffende jeugdspeler moet wel geïnteresseerd zijn en daadwerkelijk iets willen leren. Met Guardiola wordt de Nederlander op zijn wenken bediend. 'Hij wilde alles weten. Meer dan iedere andere speler. Hij wilde horen over de Hollandse School, positiespel, aannames in kleine ruimtes, een keer raken... Hij hield van de manier waarop Cruijff met Barcelona wilde spelen', herinnert Koeman zich bij The Daily Mirror.

Guardiola en Koeman werden kamergenoten en bouwen een speciale band met als gevolg onder meer het bereiken van de Europa Cup I-finale van 1992. In de 111de minuut van het duel met Sampdoria krijgt Barcelona vlak buiten het strafschopgebied een vrije trap. Guardiola maakt aanstalten om de bal te nemen, maar moet Koeman voor zich dulden in de pikorde, hetgeen de Catalanen de eerste Europa Cup-winst oplevert.

Drie jaar later scheiden de wegen van het duo, als Koeman naar Feyenoord vertrekt. Beide Cruijff-discipelen beginnen na hun carrière als speler op 37-jarige leeftijd aan het trainersvak. Koeman doet dat al in 2000 bij Vitesse, Guardiola acht jaar later bij Barcelona. Waar beide trainers inmiddels een rijtje clubs achter hun naam hebben staan, trof het duo elkaar in al die jaren nog nooit.

Daar komt zaterdag verandering in, als het Manchester City van Guardiola de gastheer is voor het Everton van Koeman (aftrap 16.00 uur). Waar de leergierige Guardiola 26 jaar geleden nog aan de lippen van de Zaandammer hing, liggen de verhoudingen nu iets anders. De Catalaan behoort tot de absolute elite van het trainersvak en krijgt met Koeman een manager op bezoek die dat niveau hoopt te bereiken. Wellicht heeft Guardiola nog wat tips.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.