Lazio is gewaarschuwd voor Strootmans stoomwals

Reacties

Voetbal International blikt regelmatig vooruit op een wedstrijd in de Serie A. Voor de 23ste speelronde is dat het duel tussen Lazio en AS Roma van zondagmiddag (15.00 uur).

Lazio is gewaarschuwd voor Strootmans stoomwals

Lazio

Klassering: 9de plaats (31 punten uit 22 duels)
Vorm: W-G-W-G-W

'Cazzo! Hoe heb je dit nou kunnen doen!?' Dat was ongeveer de strekking van het telefoontje dat Lazio-eigenaar Claudio Lotito deze week kreeg tijdens een persconferentie. De stomverbaasde preses hing gelaten op en verklaarde aan de pers dat hij per week tientallen telefonische bedreigingen, intimidaties en scheldkanonnades naar zijn hoofd krijgt. Deze week waren het er wat meer dan normaal, voegde hij met een wrange glimlach eraan toe.

Lotito's telefoon stond roodgloeiend omdat hij het had gewaagd Hernanes, Lazio's enige overgebleven sterspeler, te verkopen aan Internazionale. Een zwaktebod, aldus de tifosi. Als Hernanes naar een Europese topclub was vertrokken, hadden ze het nog kunnen begrijpen. Maar de Laziali zien de transfer van de spelmaker naar het dolende Inter niet als sportieve promotie. Het feit dat de onervaren Gaël Kakuta (ex-Vitesse) als opvolger werd gestrikt, voedde de onvrede nog extra. Hernanes, die in drieënhalf jaar voor Lazio 43 keer scoorde, heeft met zijn vertrek een gapende wond achtergelaten en Kakuta is een fragiel noodverband.

Uitgelicht
Lazio kende dus allesbehalve een gestroomlijnde voorbereiding op de wedstrijd van het jaar, de Derby della Capitale tegen AS Roma. Met het vervangen van trainer Vladimir Petkovic door Edy Reja dacht Lazio juist in wat rustiger vaarwater terecht te komen. Sinds de (r)entree van Reja, die vorig seizoen ook al werkzaam was voor de Biancocelesti, heeft Lazio geen competitieduel meer verloren. De ploeg klopte Internazionale, Udinese en Chievo Verona, terwijl zij tegen Bologna en Juventus gelijkspeelde. Vooral defensief is Lazio sterker geworden onder Reja, want in die vijf duels incasseerden de Romeinen pas drie doelpunten.

AS Roma

Klassering: 2de plaats (vijftig punten uit 21 duels)
Vorm: W-V-W-W-W

Waar Lazio zijn kroonjuweel verkocht, selecteerde AS Roma juist door in januari. Rafael Toloi (São Paulo), Michel Bastos (Al-Ain) en middenvelder Radja Nainggolan (Cagliari) kwamen naar de Giallorossi. Daartegenover stond slechts het vertrek van de reservespelers Marco Borriello (West Ham United), Nicolas Burdisso (Genoa) en Michael Bradley (Toronto).

Roma heeft zich uitstekend herpakt na de 3-0 nederlaag bij concurrent Juventus op 4 januari. Door drie opeenvolgende competitiezeges (tegen Genoa, Livorno en Hellas Verona) maakt de club van Kevin Strootman weer een kleine kans op de titel, doordat koploper Juve in diezelfde fase uitgerekend tegen Lazio (1-1) een steek liet vallen. De Oude Dame heeft zes verliespunten minder dan Roma, dat op bezoek bij Lazio móét winnen om de koppositie en dus het kampioenschap in het zicht te houden.

Uitgelicht
Na zijn imponerende prestatie en dito doelpunt in het midweekse bekerduel met Napoli (3-2 zege) werd Kevin Strootman door zijn trainer Rudi Garcia omgedoopt tot La Lavatrice, oftewel De Wasmachine. Volgens de coach verwerkt de international van Oranje zelfs de meest smerige passes tot iets schoons. Het is een goedbedoeld compliment, maar met de vergelijking met een huishoudelijk apparaat doe je de voormalige speler van Sparta Rotterdam, FC Utrecht en PSV eigenlijk tekort.  

Natuurlijk schuwt Strootman het defensieve werk niet en is hij bereid zich op te offeren voor het teambelang, maar ook in offensief opzicht is de linkspoot zeer waardevol, bleek maar weer uit zijn fantastische poeier tegen Napoli. Daarmee staat Strootman feitelijk symbool voor de veelzijdigheid van het middenveld van Roma, waarop Daniele De Rossi niet alleen de rol van stofzuiger maar ook die van regisseur vervult. Radja Nainggolan is een box-to-box alleskunner, terwijl Miralem Pjanic als meest offensieve optie kan creëren en afmaken. Roma's middenveld is als een stoomwals die zowel verdedigend als aanvallend zijn tegenstander kan overdonderen.

Onderlinge historie

Met de 2-0 zege in de eerste stadsderby van dit seizoen maakte AS Roma een einde aan een reeks van vijf derby's zonder overwinning. De historische balans is echter nipt in het voordeel van Roma, dat van de 139 onderlinge duels er 48 won en 36 verloor, terwijl de beladen wedstrijd liefst 55 keer eindigde in een gelijkspel.

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
04/03/2012 AS Roma - Lazio 1-2 Serie A
11/11/2012 Lazio - AS Roma 3-2 Serie A
08/04/2013 AS Roma - Lazio 1-1 Serie A
26/05/2013 AS Roma - Lazio 0-1 Coppa Italia
22/09/2013 AS Roma - Lazio 2-0 Serie A
 
Tekst: Reon Boeringa

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.