Lachertjes van Europa: Club Brugge en Dinamo Zagreb

Reacties

Voor Club Brugge en Dinamo Zagreb komt er woensdagavond een einde aan de lijdensweg in de Champions League. De kampioenen van België en Kroatië zijn al uitgeschakeld, maar moeten op de slotdag van de poulefase toch nog aan de bak willen ze niet compleet voor schut staan in Europa.

Lachertjes van Europa: Club Brugge en Dinamo Zagreb

Club en Dinamo staan na vijf groepswedstrijden allebei nog op nul punten en dreigen daarmee in het rijtje van zeventien clubs clubs terecht te komen die hun Champions League-seizoen afsloten met nul punten. De Belgen moeten thuis tegen FC Kopenhagen voorkomen dat ze het lachertje van Europa worden, de Kroaten lijken op voorhand aan een kansloze missie te beginnen met de uitwedstrijd tegen het al geplaatste Juventus.

De Oude Dame was in Zagreb al met 0-4 te sterk, terwijl de uitduels met Olympique Lyon (3-0) en Sevilla (4-0) ook uitmondden in kansloze exercities. Het doelsaldo spreekt boekdelen: 0-13. Als Juventus zich écht kwaad maakt, komt de slechtste CL-prestatie ooit uit 2011/12 wellicht nog in beeld. Toen kreeg Dinamo mede door de beruchte thuiswedstrijd tegen Olympique Lyon (1-7) 22 goals tegen en scoorde het in een poule met verder Ajax en Real Madrid maar drie keer.

Mede dankzij dit verdachte scoreverloop liep Ajax in 2011/12 de achtste finale op doelsaldo mis en ging Dinamo Zagreb door het doelsaldo van -19 de boeken in als slechtste CL-deelnemer ooit.
Mede dankzij dit verdachte scoreverloop liep Ajax in 2011/12 de achtste finale op doelsaldo mis en ging Dinamo Zagreb door het doelsaldo van -19 de boeken in als slechtste CL-deelnemer ooit.

Zelfs een doelpunt zou in Turijn al van enige waarde zijn voor Dinamo. Slechts twee teams presteerden in het in de CL-historie om de groepsfase zonder doelpunt af te sluiten. Maccabi Haifa deed dat in 2009/10 in een loodzware poule met Bayern München, Girondins Bordeaux en Juventus als laatste te eindigen met nul punten (doelsaldo 0-8). Deportivo La Coruña (0-9) kende in 2004/05 de primeur, maar pakte tegen Olympiakos Piraeus, AS Monaco en Liverpool nog wel twee punten.

Club Brugge blijft een plek in dat rijtje in ieder geval bespaard, omdat de ploeg van de Nederlanders Stefano Denswil, Ricardo van Rhijn en Ruud Vormer scoorde tegen FC Porto (1-2) en Leicester City (1-2). Denswil zou graag zien dat Anderlecht, zondag de tegenstander in de belangrijke topper, de enige Belgische ploeg blijft die geen enkel punt pakte in de Champions League (seizoen 2004/05). 'We gaan tot het uiterste om die nul weg te vegen. Want als je nu naar het klassement kijkt, doet dat pijn.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.